Vodič za autostopere kroz galaksiju - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vodič za autostopere kroz galaksiju

Vodič za autostopere kroz galaksiju

The Hitchhikers Guide to Galaxy (2005.)

Touchstone Pictures

110' avantura, komedija, ZF

Režija:           Garth Jennings

Uloge: Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, Zooey Deschanel, John Malkovich, Bill Nighy, Anna Chancellor

Scenario:        Douglas Adams i Karey Kirkpatrick

Producent/i:   Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Nick Goldsmith, Jay Roach

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Vodič za autostopere kroz galaksiju

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.70
69
0.00

Ukoliko vam još nisu rekli – Ne paničarite! Zemlju od sigurne propasti a možda i od puke dosade spašavaju nabrijani i megastilizirani autostoperi.

Roman Douglasa Adamsa je upravo zahvaljujući svom prepoznatljivom tonu odmah po objavljivanju stekao cijele horde sljedbenika. Filmska verzija ove kultne priče je tako u startu imala osiguranu gledanost, a fanovi nisu, unatoč činjenici da su na nju čekali punih dvadeset godina, nimalo razočarani.

Za one koji ne znaju, sve je krenulo 1978. godine, od radio drame na BBC-u, da bi Adams svoje likove ovjekovječio na papiru, a isti BBC iskoristio za tv-seriju. Tijekom 80-tih i 90-tih marljivi je Adams ispisivao verzije i verzije scenarija, isti je pokušao napisati i veliki Michel Gondry, a režija je bila nuđena i Spikeu Jonzeu..., da bi se uvjeti za adaptaciju napokon poklopili 2001., nakon Adamsove smrti.

The Hitchhikers Guide to Galaxy započinje s lošim danom Arthura Denta, Zemljanina koji rano ujutro pred svojom kućom otkriva buldožere čija je jedina želja njegovu nastambu sravniti sa zemljom. Dan ne postaje nimalo bolji, pa tako do ručka saznaje da je njegov dobar prijatelj Ford Perfect ustvari izvanzemeljac, a da Zemlja ima biti uništena od zle grupe Vogona.

Još se jadan nije ni okrenuo da bi se našao u intergalaktičkoj kompaniji, rame uz rame Predsjedniku Galaksije, dvoglavom ego manijaku Zaphodu Beeblebroxu, zadnjoj preživljeloj ženi Trillian i depresivnom robotu Marvinu. To je od radnje gotovo sve, a ostatak otpada na pustolovno stopiranje, pronalaženje kompjutera Duboka Misao koji zna odgovor na pitanje o bitku te pošalice a la Monthy Python.

Od saftnih podataka otkrit ćemo vam da se film od knjige razlikuje u nekoliko stvari i to zahvaljujući samom Adamsu, a ne marketinškim trikovima Jenningsa i ekipe – film prikazuje sastanak autostopera s eminentnim galaktičkim propovjednikom Hummom Kavulom, Vogoni posjećuju domovinu, a Arthur i Trillian su u romantičnoj vezici. Kraj se također razlikuje od literarne preteče, no to ćete morati otkriti sami.

Zanimljiva je činjenica da je redatelju Garthu Jenningsu ovo redateljski prvijenac, a da je nakon režije brda video-spotova (koje je radio pod nazivom Hammer and Tongs) posao dobio zahvaljujući preporuci Spikea Jonzea. Od specijala za fanove spomenut ćemo cameo Simona Jonesa koji je Arthura Denta glumio u tv-serijalu.

Prednostima filma smatraju se solidne izvedbe svih glumaca – od Martina Freemana, Sama Rockwella, Zoey Deschanel do Mosa Defa, dok se o glasovima koje su podarili Alan Rickman, Stephen Fry i Hellen Mirren govori samo u superlativima. Genijalnom se može nazvati i tirada specijalnih efekata koje potpisuje odlični studio Shynola, a od pohvala nije daleko ni uprizorenje Vogona, glavnih negativaca koje je osmislio Jim Henson Creature Shop. Prigovori kritičara zasad idu na račun neuvjerljive i preplitke ljubavne storije Artur-Trillian (kažu da nema dovoljno emocija), ali i na neujednačenost humora koji je mrvu izgubio na šarmu originala. Ma, baš nas briga!