Put do uništenja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Put do uništenja

Put do uništenja

Road to Perdition (2002.)

20th Century Fox / Continental film

117 min. krimi, drama

Režija:           Sam Mendes

Uloge: Tom Hanks, Jude Law, Paul Newman, Jennifer Jason Leigh

Scenario:        David Self

Producent/i:   Joan Bradshaw, Walter F. Parkes

Linkovi: imdb

Put do uništenja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.07
14
0.00

johnny08 08.07.2009 Ocjena recenzije : 3.0

Road to Perdition

'Road to Perdition' je prvi film Sama Mendesa nakon genijalnog 'American Beautya' i ima par aduta za ponuditi no gledajući kompletnu sliku ne daje nam ništa novo, niti nezaboravno. Ovaj Mendesov film je tek solidno ostvarenje u kojem se posebno ističe genijalna kinematografija i par vrhunski osmišljenih kadrova (poput ubojstva Connora ili gotovo kazališne scene kada Michael vidi ubojstvo Finna). Jako dobro su prikazane 1930-e i doba 'Velike ekonomske krize' kroz stare aute, način odjevanja i kroz prizmu kriminala koji je tada cvjetao. No glavna priča se vrti oko odnosa očeva i sinova; odnos Sullivana i najstarijeg sina, odnos Rooneya i Connora te naposljetku odnos Rooneya i Sullivana zbog kojeg je Rooneyev vlastiti sin izrazito ljubomoran (scena s klavirom je odlična). I ti odnosi se fino ispreprliću i u priču ulazi i zanimljiv lik plaćenog ubojice Harlen Maguirea (dobri Law s Johnny Depp frizurom iz 'Fear and Loathing in Las Vegas'). No glavna zamjerka filmu je što nas solidno uvede u priču a onda sve prema kraju je jako brzopleto napravljeno i prikazano, bez nekih obrata, jako predvidljivo s poantom već više puta ispričanom. Hoće li sin krenuti putem oca? Također zamjerke idu, po meni, nedovoljno produbljenoj karakterizaciji i odnosu likova a pogotovo odnos Sullivana i Rooneya je mogao biti potkrijepljen s više scena jer zajedničke scene između Hanksa i Newmana su najbolje što film ima za ponuditi na glumačkom planu. Hanks je odglumio svoj lik rutinirano, Law i Craig su solidni a uvjerljivo najbolji je legendarni Paul Newman u ulozi John Rooneya. Mendesov film nije loš, no daleko je to od odličnog filma; svakako se nitko nije osramotio i film se može pogledati no ne očekivati previše.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

DragonRage 14.07.2005 Ocjena recenzije : 2.75

Osvetnički pohod Tom Hanksa

Radi se zapravo o ekranizaciji stripa Richarda Piersa Raynera.No orginalna priča zapravo potiječe iz japanskog manga strpa o samuraju koji želi osvetiti smrt svoje obitelji i zaštiti svog jedinog preostalog sina.Čak mislim da postoji i japanska verzija filma,"Crveni Zmaj"sa Jet Liem u glavnoj ulozi,no nemojte me uzeti za riječ."Američku" verziju je režirao Sam Mendes,kojemu je ovo drugi film nakon odlične Oscarima ovjenčane "American Beauty".On je radnju smjestio(tj.scenarist David Self)u 30-e godine u vrijeme depresije,zamjenio je samuraje sa gangsterima i umjesto katana u ruke im stavio mašinke.Sama radnja priče i nije nešto posebno,radi se o jednoj običnoj osvetničkoj priči kakvu smo vidjeli na filmu mnogo puta prije i poslje ovog filma.Pa što onda čini vrijednim gledanje ovog naslova.Prije svega odlična Mendesova režija i odlična gluma glavnih aktera(Tom Hanksa,veterana Paula Newmana i Jude Lawa koji je ovdje odradio jednu za njega drugačiju ulogu,naime glumi Hitmana koji mora ubiti Hanksa).Mendes je stvorio vizualno dosta mračan film,zahvaljujući izbljedjelim bojama i dobroj karakterizaciji likova i prikaza njihovih odnosa.Njemu recimo nije toliko važna akcija več on postepeno razvija odnos između oca i sina,koji kulminira na kraju očevom smrču.No unatoč dobroj režiji i glumi moram priznati da je ovo mnogo slabiji film od American Beauty.Film mjestimice ipak gubi ritam,a i jednostavnost priče ga čini predvidljivim.Zanimljivo je da je prije Mendesa za redatelja bio razmatran redatelj akcijskih filmova John Woo.Tko zna,možda bi u njegovoj režiji film bi dinamičniji,ali možda bi opet izgubio na karakterizaciji likova,iako se Woo snalazi i na tom polju(Bolje Sutra).No to je neka druga tema za razmatranje.U cjelini gledano,radi se o jednoj vizualno zanimljivoj gansterskoj krimi drami,koja prije svega počiva na karakterima likova i njihovim odnosima,a tek onda na akciji.No to ipak nije dovoljno da bih ju mogao svrstati tek malo iznad prosjeka.Moglo je i bolje

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

John Doe 08.04.2004 Ocjena recenzije : 1.0

Tek solidno!

Solidnih glumačkih kreacija i pogođenog ugođaja, drugi film Sama Mendesa ne pruža mnogo više. Pomalo sterilan i stereotipan, isuviše predvidljiva kriminalistička drama tek je solidna razbibriga, za razliku od redateljeva prvijenca, odlične drame "American Beauty".

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: