Kraljevstvo nebesko - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljevstvo nebesko

Kraljevstvo nebesko

Kingdom of Heaven (2005.)

20th Century Fox/Continental film

145' drama, ratni, povijesni

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Orlando Bloom, Liam Neeson, Eva Green, Martin Hancock, Michael Sheen, Edward Norton

Scenario:        William Monahan

Producent/i:   Mark Albela, Bruce Devan, Branko Lustig, Lizza Ellzey

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Kraljevstvo nebesko

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.85
105
0.00

Tirade oko Križarskih ratova koji su se vodili u kvazivjerske svrhe na velika platna dolaze s dva bitna cilja: potvrditi Scotta i osvjetlati povijesnim epopejama obraz.

Nakon što se koketiranja sa slobodnom interpretacijom povijesti koje znamo pod nazivom 'Kralj Arthur', 'Troja' i 'Aleksandar Veliki' baš i nisu proslavila, u kina nam dolazi još jedan historijski spektakl. Hoće li opravdati ovaj žanr koji je posljednje vrijeme izdiše na odru i da li je povijest zaista učiteljica života, morat ćete procijeniti sami.

Ridleyu Scottu se zaista mora priznati jedna činjenica, u svojim je prethodnim uratcima definitivno pokazao da ima nos za spektakl. Njegovo je novo čedo smješteno u duboko 12. stoljeće, točnije u razdoblje Križarskih ratova. Glavni je protagonist skromni francuski kovač Balian (Orlando Bloom), koji je u rat slučajno uvučen – u Jeruzalem je doputovao ne bi li sa sebe sprao grijeh ženina samoubojstva. Jeruzalemom je u to doba vladao kralj Baldwin IV (Ed Norton koji nije naveden u službenom castu), kršćanin koji je vjerovao u suživot židova, muslimana i kršćana na tim prostorima.

Njegove mirovne napore ugrozit će guba od koje je obolio, kao i zle namjere njegovog šurjaka Guya De Lusignana (Csokas) koji želi zgaziti sve pripadnike Islama. Zameće se rat s muslimanima, Balian počinje raditi na kraljevu dvoru, a već se dovoljno složena priča komplicira njegovim zaljubljivanjem u egzotičnu Sybillu (seksepilna Eva Green) koja je udana za tiranina Lusignana. Nekoć malom seljaninu ne preostaje drugo do spašavanje kraljevstva i očuvanje krhkog mira.

Egzotične prizore ovog visokobudžetnog projekta osigurali su živopisni pejsaži Španjolske i Maroka, ljepuškasti je Bloom za ovu ulogu nabacio gotovo 15 kilograma, brdo žuljeva i čak mjeseca dana gripe. Najkontroverznijom se scenom smatra ona najgrandioznija, s najviše statista – bitka u Hattinu gdje je kršćansku vojsku pobijedio islamski vođa Saladin. Naime, kritičari smatraju da bi se u ozračju porasta fundamentalizma mogla iskoristiti za povećanje tenzija između katolika i Muslimana, iako se ne bi složili koje je redatelj pozitivnije prikazao.

Scott je već napomenuo da je njegov cilj bio ispričati istinitu priču, no s tom se tvrdnjom baš i ne bi složili svi povjesničari. Uvjerljiv je podatak da je scenarij napisao William Monahan koji je bivši novinar, a svi eminentniji filmofili najveće pohvale upućuju zaista impresivnom castu, te sasvim pristojnoj fotografiji.