Constantine - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Constantine

Constantine

Constantine (2005.)

Warnr Brothers / ISSA film i video

121' horor, ZF, triler

Režija:           Francis Lawrence

Uloge: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Djimon Hounsou

Scenario:        Kevin Brodbin, Frank Cappello

Producent/i:   Lorenzo DiBonaventura, Akiva Goldsman, Benjamin Melniker, Lauren Shuler Donner, Erwin Stoff, Michael E. Uslan

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Constantine

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.49
85
0.00

Film kojeg matična kuća Warner reklamira s 'John Constantine je bio u paklu i vratio se' doslovce pokriva zanimljiv izlet u drugu dimenziju.

'Constantine' je nova filmska ekranizacija uspješnog strip koncepta. Kod nas manje poznat, no John Constantine je junak kojeg bi najlakše mogli opisati povlačenjem parealela s dobro poznatim Dylanom Dogom. Ime stripa jest 'Hellblazer' a za njegovu dugogodišnju popularnost pa stoga i ovaj izlet u filmske vode zaslužan je Alan Moore, čovjek koji je osmislio storiju o antiheroju paranormalnih sposobnosti. Uostalom, kao da heroji (nebitno stripovski ili filmski) i imaju nekakve druge moći do onih koji izlaze iz granica normalnih.

John Constantine je bio u paklu i vratio se. U biti, za njega je i najobičnije šetanje ulicom mimoilaženje sa stanovnicima pakla ili raja; ovisi u koje doba dana šeta i kojim rutama. On naime ima sposobnost koja mu omogućava razaznavanje ljudi od anđela i demona. Ta svijetla odnosno mračna stvorenja hodaju među nama prikrivajući se i mi nemamo blagog pojma o tome. Al' imamo JCa za zaštitu! Kamen koji je pokrenuo naracijsku lavinu ovog filma je trenutak u kojem izvjesna policajka (Weisz) želi istražiti smrt svoje sestre blizanke, a za to joj je potrebna pomoć Constantina (Reeves). I... kreće interdimenzionalna tarapana!

Redatelj debitant Francis Lawrence do 'Constantina' se uglavnom bavio video spotovima glazbenih razvikanaca poput Britney Spears i Aerosmitha. Keanu Reeves bavio se filmom, kao i ostatak ekipe no to za vrijeme najava i nije bilo dovoljno fanovima strip predloška. Ipak, najveće su zamjerke pale na odluku kako se radnja seli iz Londona i Engleske u Los Angeles i SAD. Britanska prijestolnica u stripu predstavlja gotovo paralelnog junaka pa je takvo filmaško zadiranje u početnu ideju njima bilo posve blasfemično.

Na kraju je 'Constantine' razmjerno uspješno startao na kino blagajnama i već u prvim tjednima prikazivanja pokrio troškove svog nastajanja. Kritika za razliku od publike i nije bila toliko blagonaklona – ocjene su uglavnom varirale od teškog prosjeka do prosjeka. Za kraj smo ostavili i zanimljiv detalj. Inicijali junaka (JC) sasvim sigurno nisu izabrani slučajno. Baš kao ni oni našeg spasitelja iz 'Terminatora' (John Connor) ili '12 majmuna' (James Cole). Zvuči poznato? Imao ih je i jedan tesar iz Nazareta...

h.p.