Nestajanje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nestajanje

Nestajanje

The Machinist (2004.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

102' triler

Režija:           Brad Anderson

Uloge: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Michael Ironside, Aitana Sánchez-Gijón

Scenario:        Scott Kosar

Producent/i:   Julio Fernández

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Nestajanje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.49
67
0.00

Nesanica, zaboravljivost, odsutnost i paranoja riječi su na koje se 'The Machinist' želio to ili ne morao priviknuti. Što je istina, a što fantazija?

Dobra stara nesanica. Nortonu je stvorila Tylera Durdena (Fight Club), do ruba sloma dovela  Pacina u 'Insomniji'. Putem pozamašnih podočnjaka, kašastog mozga, razvaljene i istodobno obamrle svijesti krenuo je i Christian Bale, budući Batman i svojedobni yuppie psihotik. 'The Machinist' je niskobudžetni izdanak trilerskog žanra u kojem, po tko zna koji put, Bale pod režijskim vodstvom Brada Andersona snima novu pamtljivu rolu. O ljudima kasnije, sada se bacamo na priču!

Trevor Reznick (Bale) više ne može vjerovati svojim očima. Izjedan nesanicom postaje plodno tlo za halucinacije, pa u jednom nesretnom trenutku umjesto da pazi što radi lagano bleji uokolo i skrivi nesreću koja mu kolegu s posla stoji amputracije jednog od ekstremiteta. Stigmatiziran na poslu i razjedan grižnjom savješću naš junak polako tone u ponor paranoje. Netko će mu vratiti istom mjerom za propust koji je učinio – no tko, kada i kako pitanja su koja ga počinju opsjedati. Koprcajuća potraga za mastermindom koji mu želi doći glave započije.

Krjeru redatelja Brada Andersona u dobroj su mjeri obilježile televizijske produkcije a fanovima legendarnog 'Odjela za umorstva' biti će znimljiv podatak kako je potpisao neke od epizoda. Za 'Machinista' inspiraciju je vukao iz filmova Davida Lyncha, Hitchcocka i majstora B produkcije Vala Lewtona. Objasnio je znatiželjnicima kako je poušao stvoriti film hipnotičke atmosfere i u tome je potražio pomoć inovativnog španjolskog skladatelja Roque Banosa koji već niz godina piše glazbu španjolskih filmova. Snimanje koje se odvijalo u periodu od nekih četrdesetak dana na lokacijama u Španjolskoj i nije proteklo bez poteškoća. Nadrealna tjeskoba s filma preselila se među filmaše pa su zaredale brojne manje pa i veće nezgode i poteškoće. Anderson je na kraju film režirao iz doslovce ležećeg položaja: nakon ozljede gležnja izdala su ga i leđa.

Christian Bale trenutaka za pohvalu također ima. Za ulogu je skinuo nevjerojatnih tridesetak kilograma i zaustavio se na kilaži od mizernih 54 kilice. Efekt je bio šokantan – posve ispijen i u kroničnom energijskom deficitu na kraju je manje glumio a više preživljavao. Ne čudi stoga što je u kritičarskim bilježnicama ubilježio brojne nove pohvale, uostalom kao i sam film. O neuvjerljivosti nije bilo ni primisli. Sretnici koji su pogledali 'Machinista' izvješćuju kako je riječ o nevjerojatnom filmu, posve posebne i pamtljive atmosfere. Pokoji podatak za kraj: nesanica može rezultirati smrću a rekord nespavanja drži izvjesni Robert McDonald koji je bez sna izdržao čak osamnaest dana. Sick.

h.p.