Lolita - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lolita

Lolita

Lolita (1962.)

Warner Brothrs / Issa film i video

152' drama

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon, Peter Sellers, Gary Cockrell

Scenario:        Vladimir Nabokov, Stanley Kubrick (uncredited)

Producent/i:   James B. Harris

Linkovi: imdb
stanleykubrick

Lolita

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
7
0.00

Spoj Nabokova i Kubricka nikako nije mogao proći bez kontroverzi, crkvenog moraliziranja i na kraju: uspjeha. Svemu je kriva jedna Dolores.

Humbert Humbert (James Mason) profesor je književnosti. Dolazi u Ramsdale u New Hampshire gdje se ženi vlasnicom pansiona u kojem odsjeda, Charlotte Haze (Shelley Winters). Pravi razlog njegove ženidbe je njena kćer, 14 godina stara Lolita (Sue Lyon).

Sadržaj svjetski poznatog Nabokovljevog istoimenog romana Kubrick je dao poprilično izmijeniti, no uspio je nagovoriti samog Nabokova da napiše adaptaciju svog djela. Humbert Humbert europski je emigrant koji odluči oženiti Charlotte Haze, udovicu kojoj je od prošlog braka ostala samo kćerka, Lolita. Lolita je djevojka koja voli zavoditi i izlaziti, a preko ljeta majka ju šalje u ženski kamp. Kopajući po suprugovim stvarima, Charlotte nalazi dnevnik u kojem Humbert potanko opisuje svoje osjećaje prema Loliti. U bijesu, Charlotte bježi iz kuće i pogiba u prometnoj nesreći u kojoj ju pogazi automobil. Humbert odlazi po Lolitu u kamp i odluči je povesti na putovanje, tajeći joj istinu o majci. Dvoje doživljava razne avanture, no Humbert saznaje da Lolita nije samo njegova... Peter Sellers po prvi puta surađuje sa Kubrickom, glumeći Clarea Quiltya, čovjeka kojeg Humbert Humbert želi ubiti. Tad mlađahna Sue Lyon podijelila je Zlatni globus za najbolju debitanticu zajedno sa Patty Duke i Ritom Tushingham. James Manson i Shelley Winters primili su samo nominacije za Zlatni globus. Film je također primio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija. Kubrick je opet izgubio Zlatni globus za najboljeg redatelja.

'Lolita' je bila popriličan hit na kino blagajnama – zarada je premašila 4,5 milijuna dolara. Razlog tome, smatraju mnogi, poprilična je medijska pozornost i kritika Crkve zbog 'nemoralnosti' tematike, a Crkva je čak uspjela zaustaviti prikazivanje filma na nekoliko tjedana. Prije nego je pušten u kino dvorane, film je poprilično remontiran kako bi uopće dobio dozvolu za prikazivanje.

'Lolita' je prvi film koji je Kubrick radio iz vlastitog gušta i onako kako je sam htio. Iako su sve moguće 'eksplicitne' scene izbačene, film je i dan danas prilično kontroverzan, no ne izaziva burne reakcije kao ranih šezdesetih godina.