Oči širom zatvorene - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Oči širom zatvorene

Oči širom zatvorene

Eyes Wide Shut (1999.)

Warner Brothers / Continental film

159' drama, triler, misterija

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: Tom Cruise, Nicole Kidman, Madison Eginton, Sydney Pollac

Scenario:        Stanley Kubrick, Frederic Raphael

Producent/i:   Stanley Kubrick

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb
stanleykubrick

Oči širom zatvorene

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
44
0.00

Kubrickov posljednji film pokazao je da se nimalo nije smekšao 'pod stare dane' i da je imao što pokazati i u svojim sedamdesetima.

Bill Harford (Tom Cruise) liječnik je, oženjen kustosicom Alice (Nicole Kidman). Alice svom suprugu jedne večeri prizna jednu od svojih seksualnih maštarija, nakon čega Bill postaje iznimno ljubomoran, a potom i opsjednut njezinom fantazijom.

Iako se radi samo o maštariji, Bill ne može iz glave izbiti pomisao da netko dira njegovu suprugu. Takvo ga razmišljanje dovodi u razne seksualne situacije, od kojih je svaka na neki način povezana sa smrću... Film se temelji na romanu Arthura Schnitzlera.

Posljednji Kubrickov film izazvao je pažnju što zbog glavnih glumaca, što zbog vrućih scena Cruisea i Kidmanove, a ponešto i zbog iznenadne redateljeve smrti. Film, opet, nije bio naročito dobro prihvaćen, no brojni kritičari vjeruju da Kubrick nije film u potpunosti zamišljao takvim kakav je ispao, jer je umro mjesec dana prije puštanja u kino, a sam je sudjelovao u postprodukciji svakog svog filma.

Oči širom zatvorene radio je gotovo dvije godine, Warner Bros mu je dao raširene ruke i dubok džep da pusti mašti na volju, a on je scene ponavljao koliko je puta htio. Postigao je san svakog redatelja – vremensku neograničenost.

Film je svakako intrigantan, posebice u glatkim prijelazima iz stvarnosti u nadnaravno. Artistički je nabijen, a seksualne scene pojačavaju napetost, preispituju i pokazuju važnost intimnosti u braku.