Full Metal Jacket - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Full Metal Jacket

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket (1987.)

Warner Brothers / Continental film

116' drama, ratni

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey

Scenario:        Stanley Kubrick, Michael Herr, Gustav Hasford

Producent/i:   Stanley Kubrick

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb
stanleykubrick

Full Metal Jacket

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.52
48
0.00

Filmska studija ljudske prirode, ali i prirode vojske, rata i ubijanja. Potresno, pamtljivo, kubrickovski neodoljivo.

Skupina mladića nalazi se u kampu za obuku vojnika, kako bi ih se pripremilo za rat u Vijetnamu. U tom ih procesu obučava hladnokrvni i bezdušni instruktor koji novake tretira kao crve. Između ostaloga, pridaje im razna pogrdna imena, prisiljava ih da spavaju sa svojim puškama za koju se moraju i pomoliti svaku večer...

Vojnik Pyle najdeblji je, ali i emocionalno najslabiji među članovima postrojbe, koji ga jedne večeri odluči isprebijati jer ih stalno dovodi u nevolje. Iste večeri Pyle se promijeni i postane najbolji među vojnicima, no uskoro ubije instruktora i sebe. Vojnike se uskoro šalje u Vijetnam, a vojnik Joker (Matthew Modine) postaje vojni novinar...

Kubrick je htio snimiti film što je moguće vjerniji stvarnosti. Nastojao je prikazati rat onakvim kakav jest, umjesto da izaziva žaljenje kod publike. 'Full Metal Jacket' često je karakteriziran kao prvi ratni film koji prikazuje što vojniku prolazi glavom dok je u ratu. Tek nekoliko mjeseci prije izlaska 'Full Metal Jacketa', film 'Platoon' osvojio je tri Oscara, uključujći i onaj za najbolji film. 'Full Metal Jacket' neprestano je uspoređivan s 'Platoonom', ali i s 'Apokalipsom danas', kojima danas stoji uz bok. 'Platoon' i 'Apokalipsa' govore o Vijetnamskom ratu, dok je 'Full Metal Jacket' primjenjiv na rat općenito.

Od glazbe u filmu upotrijebio je, između ostaloga, 'Paint it Black' The Rolling Stonesa i 'These Boots are Made for Walking' Nancy Sinatre, dok je Abigail Mead, pravim imenom Vivian Kubrick, skladala originalni dio glazbe za film. Vivian je radila pod pseudonimom, ne želeći biti prozivana kao kćer redatelja.

'Full Metal Jacket' prvi je Kubrickov film koji je dobio uglavnom pozitivne kritike i danas je smatran jednim od najboljih ratnih filmova ikada.