Izlazeće sunce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Izlazeće sunce

Izlazeće sunce

Rising Sun (1993.)

20th Century Fox / Continental film

125' krimi, drama, misterija

Režija:           Philip Kaufman

Uloge: Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel, Mako, Kevin Anderson

Scenario:        Philip Kaufman, Michael Crichton, Michael Backes

Producent/i:   Sean Connery

Linkovi: imdb

Izlazeće sunce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Kaufmanov kontroverzni krimić o ubojstvo prostitutke na partiju japanske korporacije prema bestselleru Michaela Crichtona.

Kaufmanov Los Angeles je mjesto u kojem stoluju bogate korporacije u borbi za prevlast. Utjecaj stranih tvrtki, posebice japanskih sve je veći što se amerikancima, posebice redatelju Kaufmanu i Michaelu Crichtonu, piscu bestsellera prema kojem je film snimljen, nikako neće svidjeti.

Na partyju jedne japanske softverske kuće ubijena je prostitutka Cheryl, plavuša kojom se Eddie Sakamura, playboy povezan sa tvrtkom Nakamoto često zabavljaju. Cheryl je ubijena u sobi za sastanke za vrijeme partijanja sa visokim uzvanicima uključujući i korumpiranog senatora.

Na mjesto ubojstva dolazi specijalni agent Web Smith (Wesley Snipes) i stručnjak za japasnku kulturu, detektiv John Connor (Sean Connery). Tamo zatiču policajca Toma Grahama (Harvey Keitel) sklonom rasiszmu koji s posebnom željom hvata japance. Otkrivaju skrivene kamere te vrpcu sa snimljenim ubojstvom, ali i high tech gadgete koji ukazuju da je snimka vrlo lako mogla biti montirana.

Film je podigao dosta prašine te naletio na oštre kritike djela medija zbog ispolitiziranosti i negativnog prikaza invazije japanaca na američku ekonomiju.