Top Gun - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Top Gun

Top Gun

Top Gun (1986.)

Paramount Pictures / Blitz film i video

110' akcija, drama, romansa

Režija:           Jim Cash, Ehud Yonay, Tony Scott

Uloge: Tom Cruise, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Val Kilmer, Tim Robbins

Scenario:        Jack Epps Jr.

Producent/i:   Jerry Bruckheimer, Don Simpson

Linkovi: imdb

Top Gun

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
45
0.00

Hot shot piloti na čelu s mlađahnima Tomom Cruiseom i Valom Kilmerom bore se za prestiž na nebu i na zemlji.

Poručnik Pete 'Maverick' Mitchell (Tom Cruise) mladi je, perspektivni pilot vojnog superaviona F-14. Njegov potencijal nije prošao nezapaženo te je poslan na prestižnu vojnu letačku školu Top Gun.

Na zemlji zavodi plavokosu instruktoricu astrofizike (Kelly McGills) dok se u zraku natječe sa velikim rivalom Iceom (Val Kilmer).

Buntovničkim pristupom ne uspjeva pridobiti simpatije nadređenih no to čini na drugi način - spektakularnim, riskantnim vratolomijama koje izvodi na nebu. Maverickov najbolji prijatelj i kolega Goose (Anthony Edwards) pogiba što jako pogađa mladog pilota, a pogotovo njegovu ženu Carol (Meg Ryan).

'Top Gun' Tonyja Scotta ponio je titulu najuspješnijeg filma 1986. te stoji kao jedan od istaknutijih predstavnika žanra. Spektakularne snimke iz zraka u prvom su planu no ne treba zanemariti ni doprinos tada mladih zvijezda u usponu na čelu s golobradima Cruiseom i Kilmerom.

Film je baziran na edukaciji pilota prema programu kalifornijske akademije Miramar iz San Diega gdje je snimljena većina scena.