Aviator - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Aviator

Aviator

The Aviator (2004.)

Miramax / Blitz film i video

170' drama, biografski

Režija:           Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Gwen Stefani, Jude Law

Scenario:        John Logan

Producent/i:   Cris Brigham, Sandy Climan, Colin Cotter, Leonardo DiCaprio, Michael Mann

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Aviator

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.58
84
0.00

Bit ću najbolji golfer na svijetu, najbolji redatelj na svijetu i najbolji svjetski pilot! Samo, samo to! Dok su drugi sanjali svoju budućnost, on ju je gradio…

Lova, talent, dobra prilika… Howard Hughes si je stvari u glavi posložio još dok je bio dječak, tako da je jedva dočekao da preuzme očevu naftnu kompaniju i krene u visine. Doslovno. U slijedećim je desetljećima marljivo radio na raznim etiketama – ekscentrik, filmski mogul, pionir, izumitelj, ženskar – samo su neke od tih kojih se zasigurno ne bi posramio. Bilo da je riječ o avionima, o filmovima ili o još jednoj ljepotici koju bi volio ševiti, slavni se bilijunaš svemu posvećivao s istim žarom.

Njegove se, mogli bismo reći tipično američke priče najprije poželio prihvatiti Michael Mann, no kako je bio prenatrpan raznim svojim obavezama, scenarij je ponudio Scorseseu. To je čini se bio mudar spoj – povijesni filmovi i ličnosti Scorseseu su omiljeni fetiš, tema koje se prihvaća odmah nakon voljenog New Yorka.

Film otvara scena koja nagovješta Hughesovu sudbinu, psihičke probleme koji će s vremenom uzimati sve više i više maha, smanjujući mu produktivnost te želju da bude među ljudima. Mali Howard stoji u kadi dok ga majka temeljito pere objašnjavajući mu da epidemija kolere hara po okolnim gradovima, a da bi ga zmazanoća i bacili mogli ubiti.

Oni koji su na početku kritizirali izbor Leonarda DiCapria kao glavnog glumca, prigovarajući da bi Johnny Depp mnogo bolje utjelovio svu Hughesovu patologiju i mračnjaštvo, svoje su riječi povukli nakon što su odgledali film. DiCaprio je, prema svemu sudeći, barem solidan, dok potreban šlif i atmosferu dvadesetih i tridesetih godina prošlog nam stoljeća osiguravaju Cate Blanchett, Kate Beckinsale i Gwen Stefani. Na kraju krajeva, film je biografski u više razina, jer se dotiče i života famoznih ikona tog vremena – Katharine Hepburn, Ave Gardner te Jean Harlow.

Tvrdnja da su sporedne glumice gotovo odnijele film ne začuđuje puno ako primjerice znate da je Scorsese od Blanchettove tražio da pogleda svih 15 filmova koje je snimila Hepburnova, ne bi li proučila njezine geste i držanje. Isto tako, Blanchettova je u toku snimanja naučila igrati tenis i golf, a tuširala se samo sa hladnom vodom po čemu je Hepburnova poznata. No svemu tome nije kraj, Cate je zbog važnosti dobre imitacije hepburničina naglaska (karakterističnog za višu klasu tog doba) svakodnevno vježbala s stručnjakom za dikciju.

Spomenimo još nekoliko podataka – gotovo je cijeli film snimljen s kamerom u pokretu, a fotografija je vrlo specifična zbog toga jer je Scorsese pokušavao svaku godinu dizajnirati tako da izgleda poput filmova u boji koji su snimani u tom razdoblju. To je postigao digitalnom postprodukcijom imitirajući Cinecolor i Tehnicolor. Najodgovornija osoba za vizualni identitet i gamuroznost 'Aviatora' ipak je dizajnerica Sandy Powell, koja je samo na kostime potrošila dva milijuna dolara, nabavljajući najekskluzivnije tkanine koje je još dodatno ručno bojala.

Cjelokupni budžet kreće se oko 100 milijuna dolara, a film je dobio PG-13 oznaku zbog seksualno eksplicitnih sadržaja i jezika. Kada se sve to zbroji i oduzme te stavi na hrpu, možemo sa sigurnošću tvrditi – Aviator je teška kategorija!