Vera Drake - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vera Drake

Vera Drake

Vera Drake (2004.)

Fine Line Features / Discovery film i video

125' drama

Režija:           Mike Leigh

Uloge: Imelda Staunton, Philip Davis, Peter Wight, Adrian Scarborough, Heather Craney

Scenario:        Mike Leigh

Producent/i:   Simon Channing-Williams

Zemlja:          Velika Britanija, Francuska, Novi Zeland

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Vera Drake

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.45
20
0.00

Nakon što je canneska fešta odbila servirati najnoviji film Mikea Leigha, ona venecijanska nagradila ga je Zlatnim lavom, a Imeldu Staunton titulom najbolje glumice.

Tuste su nagrade samo nastavile pljuštati: BIFA je ovjenčala i glavne glumce i redatelja, a nisu im pobjegle niti nominacije za Evropsku filmsku nagradu, a gospođi Staunton opet nagrada za glavnu žensku ulogu, nominacije Zlatni globus…., bar nešto za ranjeni Leighov ego nakon canneske odbijenice.

Vrlo cijenjeni britanski redatelj Mike Leigh u svom je filmu centralnu ulogu dao Veri Drake, cijelu priču smjestio u poslijeratnu Englesku, točnije u pedesete godine prošlog nam stoljeća. Vera je sretna supruga i majka koja kućni budžet popunjava čišćenjem tuđih kuća, a svoju potrebu za pomaganjem tako da pazi na stare i nemoćne susjede. Ali i one koji nisu tako stari, recimo pokušala je i namjestiti partiju za svoju pomalo introvertiranu kći Ethel pozivavši usamljenog susjeda Rega često u goste. I uspjela u tome. Složnu i veselu zajednicu još čine suprug Stan koji radi kao mehaničar u bratovoj garaži i sin Sid, krojački asistent.

U potpunoj opreci s Verinim javnim i obiteljskim životom je njena tajna 'misija' za koju niti obitelj ne zna – pomaganje raznim ženama da se riješe neželjene djece pobačajem koji je tada, ali i do kasnih šezdesetih godina bio nezakonit u Engleskoj. S jednom malom, ali bitnom stavkom – ona je to radila besplatno. Sve do jednog slučaja kada je djevojka kojoj je 'pomogla' završila u bolnici uslijed komplikacija koje su nastale zbog pobačaja i cijeli slučaj potom ispričala policiji.

Mirna obiteljska večera u kući Drakeovih prekinuta je dolaskom policije i Verinim uhićenjem. Ništa im nije tajila, a kao svoj jedini motiv u teškom kršenju zakona navela je sućut sa svim tim ženama. Predbožično je vrijeme, čekajući suđenje u kojem bi mogla zaraditi do dvije i pol godine zatvora, glavni problem s kojim se susreće nije kazna već obitelj koja je podijeljena u shvaćanju razloga koji su je nagnali da se upusti u takvu 'avanturu'.