Alfie - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Alfie

Alfie

Alfie (2004.)

United International Pictures / Blitz film i video

103' komedija, drama, romansa

Režija:           Charles Shyer

Uloge: Jude Law, Jane Krakowski, Marisa Tomei, Sienna Miller, Omar Epps, Susan Surandon, Nia Long

Scenario:        Bill Naughton

Producent/i:   Sean Daniel, Diana Phillips

Zemlja:          Velika Britanija, SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Alfie

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.57
14
0.00

Ne želim da imam putanju, ja sam prvak svijeta u lutanju. Vjerovala ili ne, svejedno je.

Joj, što volim antijunake!

Nekad dramska predstava Billa Naughtona, pa uspjela filmska adaptacija Lewisa Gilberta iz 1966. koja je proslavila Michaela Cainea, pa još malo odigranih predstava, i napokon 2003. nova postava, nova verzija — remake.

'Daj da igram' Jude Law je antijunak novog doba. Mick Jagger, Dave Stewart, Sherryl Crowe i Joss Stone muzička pratnja novog doba.
Nova verzija britanskog originala podrazumijeva uz osnovne karakterne postave originalnog lika, malo ublaženiju verziju istog, onu koja poznaje i upotrebljava vrline ljubaznosti i brižnosti. U globalu je riječ o poopćenom tretiranju problematike glavnog lika, što, jasno, uvijek posljedično rezultira mlakim, uljepšanim i površnim filmom.

Jude Law je šarmantan i nonšalantan, ali ne i temeljno moralno upitan. Vozač je limuzine na Manhattanu, elokventan i komunikativan, engleski playboy koji jako dobro koristi svoj engleski šarm da zavede lakomislene američke državljanke.
Ima nekoliko cura, jednu stalniju, bivšu ženu i dijete kojem nije uzoran otac, pa ga malo peče i savjest, onoj stalnijoj će napraviti dijete, pa će to biti najveći problem radnje čijom kulminacijom ima shvatiti da njegovo ponašanje nije prihvatljivo, i da ukoliko nešto trajnije i dublje želi, ga mora promijeniti. 

Ako ništa, možda soundtrack bude stvarno dobar, a možda i ne bude. Tad uvijek preostaje fanatična frakcija feminizma koja je već pokrenula rasprave o neprispodobivosti ekraniziranog karaktera.   

i.č.