Spašavanje vojnika Ryana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Spašavanje vojnika Ryana

Spašavanje vojnika Ryana

Saving Private Ryan (1998.)

DreamWorks Distribution / VTI

170' drama, ratni

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Tom Hanks, Tom Sizemore, Jeremy Davies, Edward Burns, Giovanni Ribisi

Scenario:        Robert Rodat

Producent/i:   Steven Spielberg, Ian Bryce, Mark Gordon, Gary Levinsohn

Linkovi: imdb

Spašavanje vojnika Ryana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.56
70
0.00

Spielbergovo remek-djelo, dobitnik pet Oscara, dolazi u 2 posebna reizdanja u povodu 60. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

General Marshall informiran je o velikoj tragediji koja je zadesila obitelj Ryan. Tri sina nesretne majke poginula su u ratu, o čemu će uskoro biti obavještena. General saznaje kako postoji i četvrti sin, također vojnik koji se nalazi u Francuskoj, duboko iza neprijateljskih linija.

Nakon ovog saznanja učinit će sve ne bi li pronašao Jamesa Ryana (Matt Damon). U centru radnje je kapetan Miller (Tom Hanks) i njegova jedinica čiji zadatak je pronaći jedinog preživjelog Ryana i vratiti ga kući.

Operacija iskrcavanja savezničkih vojnika na obali Normandije tog famoznog D dana jedan je od najpoznatijih događaja Drugog Svjetskog rata. Spielberg otvara film upravo tom, nevjerovatno realistično prezentiranom akcijom iskrcavanja vojnika koji, pod teškom paljbom nacističkih snaga, nastoje doći do strateški važnih pozicija.

Bogato, dvostruko izdanje (60th Anniversary Commemorative edition) sadrži mnoštvo dodataka dok posebno, četverostruko izdanje, tzv. 'World War II Collection' osim samog filma, rasprostranjenog na 2 diska, sadrži dokumentarce 'Price for Peace' i 'Shooting War' ('Kako je snimati Rat').

Narator drugog dokumentarca je dvostruki oskarovac Tom Hanks, kojeg gledamo i u naslovnoj ulozi filma. Priča je to o hrabrim ratnim snimateljima koji su za sva vremena dokumentirali što se događalo na bojišnicama i oko njih.

Ovaj je film između ostalog idealan za prezentaciju mogućnosti vašeg kućnog kina, što se posebice odnosi na početnih dvadesetak minuta. Susjedi će se nedvojbeno buniti no ionako ih nećete čuti.