Zameo ih vjetar - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zameo ih vjetar

Zameo ih vjetar

Gone With the Wind (1939.)

MGM / ISSA film i video

238' drama, romansa, ratni

Režija:           Victor Fleming

Uloge: Vivien Leigh, Clark Gable, Olivia de Havilland, Hattie McDaniel, Leslie Howard

Scenario:        Sidney Howard

Producent/i:   David O. Selznick

Linkovi: imdb

Zameo ih vjetar

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.77
53
0.00

Bogato četverostruko DVD izdanje jedne od najvećih ljubavnih priča svih vremena klasik je baziran na istoimenom bestselleru.

Živahna Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) je egocentrična poluirkinja, impulzivna ljepotica zaljubljena u džentmena Ashleya Wilkesa. I ljepuškasti buntovnik, profiter Rhett Butler (Clark Gable) zaljubljen je u Scarlet, baš kao i Ashley. Unatoč svojoj ljubavi prema Scarlett, Ashley se ženi uglađenom Melanie vjerujući da će sličnosti između njih rezultirati boljom kemijom od one sa strastvenom Scarlett koju neće moći kontolirati.

U međuvremenu se pojavljuju ljubavne iskre između Rhetta i Scarlett. Njihova međusobna privlačnost ne gasi se ni za vrijeme Scarlettina dva braka da bi naposljetku rezultirala ženidbom. Nespokojnu ženu ni taj brak ne uspije smiriti te ona i dalje mašta o svom voljenom Ashleyu.

Radnja ove tragične ljubavne priče odvija se za vrijeme američkog građanskog rata. Film obiluje prelijepim zalascima sunca, ikonografskim siluetama te bogatim pozadinama kao stvorenima za tužnu priču ovog ljubavnog četverokuta. Dramatična glazbena podloga, sa naglaskom na južnjačkim folk melodijama koje naglašavaju tragičnost rata, ne zaostaje za vizualnim delicijama kojih u ovom Tehnicolorovom klasiku ne nedostaje. Dramom prevladavaju nostalgični tonovi i domišljati dijalozi koji dodatno ističu naglašen šarm, mane i vrline glavnih protagonista.