Bez pomaka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bez pomaka

Bez pomaka

Non ti muovere (2004.)

Capitol Films / VTI

124' drama

Režija:           Sergio Castellitto

Uloge: Sergio Castellitto, Penelope Cruz, Claudia Gerini, Lina Bernardi, Pietro De Silva

Scenario:        Sergio Castellitto po romanu Margaret Mazzantini

Producent/i:   Riccardo Tozzi, Giovanni Stabilini, Marco Chimenz

Linkovi: službeni site  
trailer
imdb

Bez pomaka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.57
14
0.00

Penelope Cruz glumi priprostu mladu ženu koja se upušta u vezu sa sebičnim, nemoralnim doktorom kojega će strast i ljubav odvesti dalje no što mislio.

Talijanski film koji priča priču o preljubu i strasti, ljubavi i sebičnosti nastao je po romanu spisateljice Margaret Mazzantini, a počinje scenom sudara u kojem stradava kćer lokalnog kirurga dr. Timoa (Sergio Castellitto). Suočen s mogućim gubitkom voljene osobe, u doktoru se bude sjećanja na još jednu ženu koju je volio.

Radnja nas vraća petnaest godina u prošlost, u gostionicu jednog talijanskog sela gdje dr. Timo susreće priprostu mladu ženu po imenu Italia (Penelope Cruz). Seksualna žudnja za njom trenutno ga preplavi i njih dvoje prepuste se strasti u kojoj je Timo praktički siluje. Nenavikla na drugačiji odnos muškaraca prema njoj, Italia zavoli Timoa i požuda koju su osjećali jedno prema drugome, preraste u intimnost i konačno u ljubav. No, doktor je oženjen i saznaje da mu je supruga trudna. Uskoro, na hitnoj, i Italia doznaje da nosi dijete.

Tema preljuba i sebičnog odnosa muškarca prema inferiornijem, zaljubljenom ženskom liku, karakteristika je velikog broja talijanskih filmova, no ovaj, navodno, izbjegava klišeiziranost vodeći nas snažnim strujama dramaturških brzaca sve do samog kraja.

Ovu snažnu dramu proglasili su jednim od najboljih ostvarenja talijanske kinematografija tekuće godine, a Cruz i Castellitto, koji je i scenarist i režiser filma, nagrađeni su talijanskom filmskom nagradom David di Donatello za svoje uloge, a Cruz je dobila i Jameson Peple Choce nagradu Evropske filmske akademije.