Moj Marlon i Brando - Filmovi
Home      Filmovi      Moj Marlon i Brando

Moj Marlon i Brando

Gitmek: Benim Marlon ve Brandom (2008.)

A-si Film Yapim

93' drama, romansa, ratni

Režija:           Hüseyin Karabey

Uloge: Ayca Damgaci, Hama Ali Kahn, Nesrin Cavadzade, Emrah Ozdemir, Cengiz Bozkurt, Mahir Gunsiray

Scenario:        Hüseyin Karabey, Ayca Damgaci

Producent/i:   Hüseyin Karabey, Lucinda Englehart, Frans van Gestel, Jeroen Beker

Zemlja:          Turska

Linkovi:

Moj Marlon i Brando

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Neobičan ljubavni film turskog redatelja Huseyina Karabeya snimljen prema istinitoj priči.

Ayça je turska glumica koja živi u Istanbulu. Na filmskom setu u zapadnoj Turskoj susreće Hamu Alija, kurdskog glumca. Zaljubljuju se na snimanju filma, ali nakon snimanja Ayça se vraća u Istanbul, a Hama odlazi kući u Süleymaniye u sjevernom Iraku. Ayça i Hama nastavljaju vezu telefonom i pismima dok se Amerikanci spremaju napasti Irak. Pošta često ne ide, a telefonske linije u Iraku obično su isključene. S vremena na vrijeme Ayça primi ljubavnu izjavu koju je njezin ljubavnik snimio na video.

Ayça više ne može podnijeti udaljenost među njima i odluči otputovati u sjeverni Irak. No pokaže se da je ulazak u zemlju u ratu jednako težak kao i izlazak iz nje. Protagonisti filma nisu dvoje glumaca koji bi lako dobili uloge u običnoj ljubavnoj priči. 'Moj Marlon i Brando' jest stvarna ljubavna priča sa i o stvarnim ljudima. Ayça i Hama Ali glumci su u stvarnom životu, a ovdje glume sebe.


'Moj Marlon i Brando', trailer

Hüseyin Karabey rođen je 1970. u Istanbulu u Turskoj. Studirao je ekonomiju, da bi kasnije odlučio pohađati studij filma na Fakultetu lijepih umjetnosti na Sveučilištu Marmara. Karabey često drži predavanja o kratkim filmovima u mnogim organizacijama i na sveučilištima. Do sada je snimio jedan dugi dokumentarac pod nazivom 'Silent Death', a njegov debitantski igrani film 'Moj Marlon i Brando' u Hrvatskoj je premjerno prikazan u sklopu posljednjeg izdanja Zagreb Film Festivala. Film je diljem svijeta osvojio nekoliko nagrada, ukljućujući i onu za Najbolju glumicu na prethodnom Sarajevo Film Festivalu.

Janko Heidl, novinar Večernjeg lista, ovako je opisao 'Moj Marlon i Brando': 'Umjereno zanimljiva drama sa siromašnom radnjom, sadržajem i razradom.' Ne zvuči baš primamljivo, ali ima i onih koji misle drukčije, a među njima je i Jurica Pavičić iz Jutarnjeg lista koji ovako piše: 'Film stalno ostaje zanimljiv ponajprije zbog sjajnog šarma i temperamenta svojih smiješnih, dirljivih junaka.' Kada se ovome još i pridoda nagrada za Najboljeg novog redatelja igranog filma na newyorkškoj Tribeci, jasno je da će 'Moj Marlon i Brando' bez ikakvih poteškoća pronaći svoju publiku i u hrvatskim kinima.

zl.m.