Festival hrvatskog animiranog filma - Festivali
Home      Festivali      Festival hrvatskog animiranog filma

Festival hrvatskog animiranog filma

Predstavlja domaću animaciju domaćoj publici, promovira animaciju kao ozbiljnu umjetničku formu i jača veze s tradicijom i regijom.

filmski.net 20.02.2010 0 komentara

Festival hrvatskog animiranog filma

Festival hrvatskoga animiranog filma nastao je iz manifestacije Dana hrvatskog animiranog filma. Povodom Međunarodnog dana animiranog filma, ASIFA Hrvatske organizirala je šest Dana hrvatskog animiranog filma u trajanju jednog dana. Zadnji se Dan održao 2008. godine. 2009. pokrenuta je inicijativa za proširenje  na više dana i na godišnjoj je sjednici ASIFA-e donešena odluka o osnivanju Dana hrvatske animacije, koji su preimenovani u Festival hrvatskog animiranog filma.

Održava se početkom godine kako bi se na njemu mogli prikazivati premijerni filmovi. Za festival, koji će se održavati svake dvije godine, neće biti selekcije i prikazat će se svi javno financirani filmovi nastali tijekom jedne godine. Predselekcija će se raditi za filmove bez potpore javnih sredstava.

Vizija Festivala je da, osim prikazivanja filmova, stvori okruženje za druženje i suradnju unutar struke. Kroz okrugle stolove, prezentacije i radionice sudionici će razmjenjivati svoja iskustva ili se naprosto družiti u festivalskom klubu. Nagrađuje se najbolji autorski film, namjenski film, studentski film i dječji film, a dodjeljuju se i posebna priznanja za najbolju animaciju, glazbu, dizajn i scenarij.

Prvi dobitnik nagrade za životno djelo umjetnicima zaslužnima za razvoj animacije u Hrvatskoj je Borivoj Dovniković Bordo.

Službena stranica Festivala je ovdje.

Komentari

Nema komentara.