Internationale Filmfestspiele Berlin - Festivali
Home      Festivali      Internationale Filmfestspiele Berlin

Internationale Filmfestspiele Berlin

Od milja zvani Berlinale već je više od 50 godina središnji filmski događaj u Njemačkoj i vodeći europski festival uz Cannes i Veneciju.

filmski.net 11.02.2010 0 komentara

Internationale Filmfestspiele Berlin

Međunarodni filmski festival u Berlinu utemeljen je 1951. na inicijativu saveznika koji su u poslijeratnom okruženju htjeli od Berlina stvoriti "prozor u slobodan svijet". Od prvog izdanja njegov je zaštitni znak Zlatni medvjed, koji se kao nagrada dodjeljuje najboljem.

Početnih godina Medvjed se dodjeljivao ne temelju glasova publike, a od 1956. međunarodni žiri odlučuje tko će dobiti Zlatnog, a tko Srebrnog. Među nagrađenima su bili Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Ingmar Bergman, Roman Polanski, Ang Lee, Zhang Yimou, Robert Altmann i mnogi drugi.

Zlatnog Medvjeda dobiva najbolji film, a nagrada ide producentu. Srebrne Medvjede dobivaju najbolji u kategorijama Grand Prix žirija, najbolji redatelj, najbolja glumica, najbolji glumac, umjetnički doprinos i najbolja filmska glazba. U čast Marlene Dietrich dodjeljuje se nagrada Blue Angel za najbolji europski film, a u čast osnivača festivala, Alfreda Bauera, nagrada za posebne inovacije.

Od 50. obljetnice 2000. godine Berlinale se održava na Potsdamer Platzu, u samom srcu grada, što doprinosi njegovoj atraktivnosti za posjetitelje i sudionike. Svake godine festival broji oko 15 tisuća akreditiranih učesnika, među kojima je 3.5 tisuća novinara iz 70ak država, zbog čega je Berlinale jedan od najvećih i najposjećenijih događaja u filmskoj umjetnosti i industriji.

www.berlinale.de

Komentari

Nema komentara.