International Film Festival Rotterdam - Festivali
Home      Festivali      International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

Osnovan je 1972. godine kao Film International, zatim je postao International Film Festival i ubrzo se razvio u jedno od najvećih i najvažnijih nizozemskih kulturnih događanja.

filmski.net 27.01.2010 0 komentara

International Film Festival Rotterdam

Najvažniji dio festivala je dodjeljivanje VPRO Tiger nagrada za debitantske i druge filmske radove. Tu su još i Fondacija Huberta Balsa koja podupire filmaše u zemljama u razvoju te koprodukcijsko tržište CineMart.

Povijest festivala dijeli se u četiri razdoblja. U prvom razdoblju (1972 - 1981) festival se zvao 'Film International' i godišnje prikazivao oko 50 filmova pred dvadesetak tisuća posjetitelja. Drugo razdoblje (1982 - 1989) obilježili su financijski problemi i iznenadna smrt utemeljitelja Huberta Balsa. Za trećeg razdoblja (1990 - 1995). izmijenila su se tri ravnatelja i uvedeno je dodjeljivanje VPRO Tiger nagrada. U četvrtom razdoblju (traje od 1996. do danas) festival se fokusirao na budućnost, postao kompetitivan i premjestio se u Doelen.

Prvih 25 godina IFFR nije bio kompetitivnog karaktera. Svakom se filmu želio dati jednak status u festivalskom programu. Bivši direktor festivala Emile Fallaux utemeljio je 1995. nagradu Tigar koju sponzorira VPRO, a ima svrhu otkrivanja novih talenata. Svake godine međunarodni žiri dodjeljuje tri nagrade Tigar. Nagrada se sastoji od 10 tisuća eura i garantirane distribucije po kinima i televizijskim postajama u Nizozemskoj. Tijekom godina Tigar je postao središnja os festivala.

Od 1983. nizozemski kritičari dodjeljuju svoju nagradu za najbolji igrani film. Zanimljivo, ona se sastoji od izrađivanja titlova na nizozemskom jeziku i distribucije po kinima diljem zemlje.

Ostale nagrade su: nagrada publike (sponzori su bili Citroen i Canal+), nagrada za najbolji strani film, nagrada MovieZone (5 000 eura) koju dodjeljuju mladi te nagrada iz fonda princa Klausa koja je motivacije za sudjelovanje na CineMartu (15 000 eura), nagrada FIPRESCI, Amnesty International Award.

službene stranice

Komentari

Nema komentara.