Animafest - Festivali
Home      Festivali      Animafest

Animafest

Ovaj festival privlači pažnju animatora, novinara i zaljubljenika animacije diljem svijeta, a o njemu se piše kao o jednom od utjecajnijih svjetskih festivala animacije.

filmski.net 02.06.2009 0 komentara

Animafest

Međunarodna asocijacija animiranog filma početkom 70-ih izabrala je Zagreb za domaćina bijenalnih susreta animatora cijelog svijeta. 1972. osnovan je Animafest koji tijekom svoje duge povijesti sustavno pratio svjetsku animiranu produkciju kroz niz natjecateljskih i nenatjecateljskih programa.

Godine 2005. Animafest uvodi program dugometražnog animiranog filma te tako svoj dvogodišnji ritam prevodi u godišnje izdanje. Neparne godine posvećene su dugometražnom filmu, a parne kratkometražnom. Želja organizatora je da se festivalska tradicija nastavi kroz razvijanje sadržaja za poticanje produkcije i distribucije animiranog filma u Hrvatskoj.

Ove godine natjecati će se filmovi kratkog metra i to u kategorijama - glavna natjecateljska, studentsko natjecanje, filmovi za djecu, namjenski filmovi (obrazovni, reklame, glazbeni spotovi) i internetski filmovi.

Od nenatjecateljskih programa izdvajamo retrospektivu proslavljenog estonskog autora Priita Pärna kojem će se tom prilikom dodijeliti Nagrada za životno djelo 18. Animafesta.

Projekcije se održavaju u zagrebačkom kinu Europa, a sve dodatne informacije potražite na službenim festivalskim stranicama.

Komentari

Nema komentara.