Hrvatski festival jednominutnih filmova, Požega - Festivali
Home      Festivali      Hrvatski festival jednominutnih filmova, Požega

Hrvatski festival jednominutnih filmova, Požega

Jedan od vitalnijih festivala u Hrvata, međunarodnog je karaktera, datira iz 1993. i njeguje prilično egzotičnu formu filmova limitiranih na 1 minutu trajanja.

filmski.net 29.05.2009 0 komentara

Hrvatski festival jednominutnih filmova, Požega

Godišnja, međunarodna manifestacija odvija se pod pokroviteljstvom svjetske filmske i video organizacije UNICA, a jednominutni format privukao je sve filmofile amatere koji nemaju ni vremena ni financija za stalni angažman na filmskom terenu.

Produkcija jednominutne priče daleko je jednostavnija od one koju zahtijeva dugometražna pa je festival brzo zadobio sve simpatije i autora (iz zemlje i inozemstva) i kritičara i brojne publike, skromno govoreći, možemo ga nazvati svojevrsnim katalizatorom filmskog stvaralaštva.

Pokretanjem požeškog festivala nije se samo otvorila mogućnost prikazivanja filmova, već i njihova produkcija jer su ih ljudi, potaknuti pozivom iz fest štaba, počeli proizvoditi posebno za reviju. Svi žanrovi su dobrodošli, jedini uvjeti su striktno ograničeno jednominutno trajanje filma, koje uključuje sve naslove i trajanje zvuka, a autori moraju biti stariji od 16 godina.

Ostvarenja za službeni program izabrat će ocjenjivački sud koji imenuje organizator, a tri najbolja ostvarenja u službenom programu nagradit će međunarodni ocjenjivački sud vrijednim nagradama, plaketama i diplomama. Publika također sudjeluje u dodjeljivanju nagrada birajući svog kratkog miljenika.

Posebna nagrada UNICA-e dodijeljuje se za promicanje solidarnosti među narodima ili upotrebe novih oblika izražavanja.

www.crominute.hr

Komentari

Nema komentara.