Zagreb Film Festival - Festivali
Home      Festivali      Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival

ZFF natjecateljskog je karaktera, predstavlja i nagrađuje nove autore dugih, kratkih i dokumentarnih filmova.

filmski.net 18.10.2009 0 komentara

Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival pokrenut je 2003. godine na inicijativu Željka Zorice i Borisa T. Matića, udrženih pod produkcijskom kućom Propeler film d.o.o. Festival u glavnom programu  predstavlja međunarodnu selekciju debitantskih, prvih i drugih naslova novih autora pa tako domaća publika može među prvima u Europi vidjeti filmove koji tek kasnije postaju kino-hitovi.

Tijekom sedam festivalskih dana prikazuje se više od 80 filmova iz cijelog svijeta na dvije lokacije – u kinu Europa i u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, gdje se u Teataru &TD, Galeriji SC i MM centru odvijaju koncerti, izložbe, predavanja, diskusije i radionice.

Osim glavnog programa, tu je i 'Klub 100' u sklopu kojeg se prikazuju uspješni europski filmovi koje je u njihovim zemljama porijekla vidjelo barem 100 tisuća gledatelja. Također tu su i programi 'Matineje' i 'Moj prvi film', a od ove godine kreću i dva nova programa - 'Vip Bibijada', za mlade filmaše i autore, te 'Izbori' – posvećeni nadolazećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom organizira se scenaristička radionica 'Palunko', nakon koje će se po najboljem scenariju snimiti kratki film. Nagrada festivala zove se Zlatna kolica, a pobjednici dobivaju i novčane iznose  -za najbolji dugometražni igrani film 5000 eura, a za najbolji dokumentarni i kratkometražni igrani film po 1500 eura. Također, najbolji film hrvatski film u programu Kockice dobija 2000 eura, a najbolji film po izboru publike 1000 eura.

Posebnost ZFF-a je činjenica da dobar dio filmova koji se na njemu prikazuju kasnije ne dolazi u redovnu filmsku ditribuciju tako da filmoljupci imaju jedinstvenu priliku pogledati pojednine naslove. Zbog toga festival godišnje posjeti oko 30 tisuća gledatelja.

www.zagrebfilmfestival.com

Komentari

Nema komentara.