Robert Rodriguez

20.07.1968 San Antonio, Texas Robert Rodriguez

Za ambicioznog i svestranog Teksašanina sve je počelo očevom starom Super osmicom i brojnom braćom i sestrama kao filmskom ekipom.

Robert_Rodriguez

Robert Rodriguez je počeo bez novca i s puno ljubavi prema filmu. John Carpenterov film 'Escape from New York' potaknuo je Roberta da uzme staru očevu Super 8 kameru i počne snimati svojih desetero braće i sestara kao glumce i ekipu. Tako je napravio materijal koji će kasnije iskoristiti za crtani strip 'Los Hooligans' što je izlazio tri godine u dnevnim novinama The Daily Texan. U slobodno vrijeme je snimio oko 30 kratkih filmova, uglavnom s posuđenom opremom i s malo novaca. Njegov prvi 16mm kratki film 'Bedhead' (1991) osvojio je prikazivanje na PBS-u, a Robert je dobio priznanje za svoj talent.

Dobio je dvije prestižne nagrade Columbia University Awards, jednu za 'Los Hooligans' i drugu za političke crtiće. Njegov ga je sljedeći projekt proslavio kao čovjeka koji je napravio film sa 7000 dolara - 'El Mariachi' (1992). Film je postao hit koji je Robertu otvorio vrata ne samo nagradama i poštovanju njegovog talenta, nego i budućim projektima. Zamislio ga je kao film kojim će vježbati i usput možda  zaraditi novac ako ga uspije plasirati na španjolsko video tržište. Film je snimio za 20 dana s posuđenom 16mm kamerom. Angažirao je najboljeg prijatelja Carlos Gallardoa za glavnu ulogu.

Priča govori o čovjeku koji dolazi u mali grad u želji da nađe posao kao mariachi glazbenik. Lokalna banda ga zamijeni za ubojicu koji nosi oružje u svojoj kutiji od gitare i žele ga ubiti. Većina pištolja korištenih u filmu bili su plastični, a onih nekoliko pravih, Robert je posudio u policijskoj stanici. Prvi dugometražni film je fantastičan primjer onoga što može Robert Rodriguez: bio je producent, scenarist, režiser, kamerman i skladatelj glazbe.

Za vrijeme montiranja filma posjetio je Hollywood i vrlo brzo potpisao ugovor s Columbia Pictures. Dogovoreno je da završi montiranje filma i zatim pokrene produkciju novog nastavka El Mariachia koji se zvao 'Desperado' (1995). Desperado je zamišljen kao veliki komercijalni nastavak s velikim buđetom u kojem glume Antonio Banderas i Salma Hayek, koji su postali uobičajeni likovi u Rodriguezovim filmovima. Radnja se odvija u istom gradiću, ali ovaj se put MAriachi u njemu pojavljuje zbog osvete. Banda koja ga je željela likvidirati u prvom filmu ubila je njegovu djevojku i postala meta osvete. Desperado je uspostavio suradnju između Roberta Rodrigueza i Quentina Tarantina, kao i Roberta i Salme Hayek.

Nakon što je u filmu 'Four Rooms' (1995) držao četvrtinu projekta pričom naslova 'The Misbehavers' počeo je ponovno surađivati s Quentinom Tarantinom, ovaj put na hitu 'From Dusk Till Dawn' (1996). Duet u obliku Tarantinovih dijaloga i Rodriguezovih akcija rezultirao je uspješnim filmom koji obiluje žestokim tempom. Sve počinje kao gangsterski, a završava kao vampirski horor film.

Zatim dolazi 'The Faculty' (1998) u kojem Rodriguez istražuje sci-fi. Scenarij je ugledao ekranizaciju nakon što je pet godina stajao na polici, a napisao ga je Kevin Williamson. Sljedeći projekt bio je 'From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter' (2000) za koji je napisao scenarij. Potom je u želji da obogati svijet filmova za djecu, odlučio napisati i snimiti 'Spy Kids' (2001). Sljedeće godine piše i režira drugi dio dječjeg hita, 'Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams' (2002) kojeg su kritičari ocijenili kao najboljeg od sva tri 'Spy Kids' filma. Radi se o dvoje klinaca koji u lunaparku, ispod mora, završe na misterioznom otoku koji nestaje. Na njemu živi ludi znanstvenik koji želi kontrolirati i uništiti cijeli svijet. To je bio prvi Rodriguezov digitalni film, a sudjelovao je i u skladanju glazbe.

Ove je godine završen treći nastavak 'Spy Kids 3: Game Over' (2003) koji je prava 3-D virtualna avantura. Cijeli projekt je napravljen digitalnom tehnologijom. Zli proizvođač igračaka se bori protiv Spy Kidsa u igrici, a oni moraju pobijediti program level za levelom. Publika ih prati 3-D naočalama.

Snimljen je treći i posljednji nastavak trilogije o mariachiu - 'Once Upon a Time in Mexico' (2003). Filmovi imaju iste likove, ali nemaju baš puno toga zajedničkog. Ovaj film možda nije najbolji u seriji, ali akcije su i dalje eksplozivne i fantastične, a rad kamerom je za svaku pohvalu.

Robert Rodriguez ima jedinstven pristup radu na filmu jer ne samo da piše, režira i producira, nego i sklada glazbu, postavlja vizualne efekte, snima, a vjerojatno bi i glumio kad bi to sve bilo moguće stići. Objavljene su mu dvije knjige koje dokazuju raznolikost Robertova talenta. Prvu knjigu objavio je 1995., 'Rebel Without a Crew: Or How a 23-Year-Old Filmmaker With $7,000 Became a Hollywood Player'. Napisao je i drugu knjigu 'Roadracers: Making of a Degenerate Hot Rod Flick'.