Dakota Fanning

23.02.1994 Conyers, Georgia, SAD Hannah Dakota Fanning

Ova plavokosa petnaestogodišnja glumica već je nekoliko puta dokazala svoju kvalitetu pa možemo samo nagađati koliko daleko će dogurati.

Dakota_Fanning

Debitirala je 2000. godine u epizodi serije 'Hitna služba'. Manje uloge imala je u serijama 'Ally McBeal', 'CSI' i 'Spin City'. Raznježila je mnoge glumeći kćerkicu mentalno retardiranog Seana Penna koji se svim silama bori za skrbništvo u 'Ja sam Sam' (2001). Ovu iznimno talentiranu djevojčicu nakon toga mogli smo vidjeti u ulozi astmatične kćeri Charlize Theron i Stuarta Townsenda u trileru 'U zamci' (2002), a onda kao mlađu verziju Reese Whitherspoon u romantičnoj komediji 'Šminkerica sa sela' (2002).

U 'Djevojkama iz visokog društva' (2003) pripala joj je uloga razmažene djevojčice koja se opsesivno boji bakterija. Njezine glumačke sposobnosti priskrbile su joj angažman za filmsku adaptaciju Dr. Seussovog 'Mačak: Ne diraj mu šešir', a prema mnogima samo je njezina izvedba film učinila gledljivim. 'Ubola' je još jedan hit pod nazivom 'Tjelesna straža', gdje se sprijateljuje s tjelesnim čuvarom kojeg tumači Denzel Washington.

Nahvalili su je na sva usta da je nadmašila svog puno starijeg i iskusnijeg kolegu Roberta De Nira kad je izvrsno odglumila traumatizirano dijete koje je izgubilo majku u trileru 'Igra skrivača' (2005). Još jedna odlična uloga bila je ona u Steven Spielbergovom znanastveno-fantastičnom 'Ratu svjetova' (2005) kao Tom Cruiseova kćer. Dala je glas liku Lilo u animiranom 'Lili & Stich 2: Stich s greškom'.

Još jednom glumi kćer, ovaj put Kurta Russella u obiteljskoj drami 'Ostvareni snovi' (2005). Dio je jake glumačke ekipe u Garciinim 'Devet života' (2005), epizodnoj drami o devet različitih žena. 2007. godine snimila je dva ostvarenja, a to su to 'Hounddog' i 'Cutlass'. Slijedeća godina je iznimno uspješna i radom ispunjena za malu Dakotu – sudjelovala je na čak četiri projekta, a među njima su kriminalistička drama 'Winged Creatures' i znanstveno-fantastični 'Push'.

Linkjet

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

'Prava stvar' za rođendan Male scene!

Kazalište Mala scena obilježava 25 godina postojanja te najavljuje svoju novu predstavu za odrasle, sa zvjezdanom glumačkom podjelom ...