Baz Luhrmann

17.09.1962 New South Wales, Australia Mark Anthony Luhrmann

Ovaj Australac smatra se jednim od najinovativnijih redatelja prijelaza u 21. stoljeće, a svi ga pamte po filmu 'Moulin Rouge'.

Baz_Luhrmann

Najveći dio svog djetinjstva proveo je u malom ruralnom mjestu Herron's Creek. Njegov otac je vodio lokalno kino pa je mladi Baz mogao gledati filmova do mile volje, što ga je naposlijetku i zainteresiralo za filmsku umjetnost. Još kao tinejdžer odlučio se konkretno posvetiti filmu pa dobiva ulogu u romantičnoj drami 'Winter of Our Dreams' (1981), a nakon toga uslijedilo je i nekoliko angažmana na televizijskim projektima.

Tada se upisuje na Nacionalni institut dramske umjetnosti (NIDA) i razvija ideju za solo dramu koju je nazvao 'Strictly Ballroom', da bi 1986. godine izveo njenu tridesetminutnu verziju. Napustio je NIDA-u i osnovao dramsku družinu 'Six Years Old Company' s kojom je dalje prezentirao svoj 'Strictly Ballroom' koji je s vremenom postao vrlo popularan u Australiji.

Luhrmann se zatim posvetio velikom ekranu te je 1992. godine počeo raditi na filmskoj verziji svoje drame. Udruživši se sa scenaristima Andrewom Bovellom i Craigom Pearceom, preradio je početni materijal u komičnu priču o australskim ekscentricima koji su opsjednuti natječajima u balskim plesovima i o pojedincu koji se usudio prekršiti tradiciju spontano plešući na vlastiti, sebi svojstven način. Bio je ovo apsolutni hit na kino blagajnama diljem Australije, a i kritičari su bili zadovoljni.

Twentieth Century Fox uočio je njegov neobičan i prepoznatljiv stil, pa ga je angažirao za režiju filma 'Romeo + Juliet' (1996) sa Leonardom DiCapriom i Claire Danes u ulozi modernih Romea i Julije koji su strastveno zaljubljeni ali nažalost dolaze iz protivničkih mafijaških obitelji. Američki kritičari bili su podijeljeni, ali se zato publika 'zagrijala' najviše zbog mladog para u glavnim ulogama i vizualne atraktivnosti koja plijeni poglede.

Priznaje i sam da je vrlo spor radnik pa ni ne čudi da mu gotovo za svaki film treba barem tri godine da u potpunosti razvije ideju. Isto je bilo i s 'Moulin Rougeom' (2001), velikim i raskošnim mjuziklom baziranom na raznim urbanim mitovima ali i na operi 'La Boheme'. Film obiluje šarenim kostimima, raskošnim stilom, pjesmom i strasti, što je mnoge osvojilo. Nicole Kidman i Ewan McGregor u glavnim ulogama sve što pjevaju u filmu otpjevali su sami, a na iznenađenje mnogih, u tome su bili vrlo dobri.

Posljednji projekt kojeg je Luhrmann režirao je ratna avanturistička drama 'Australija' (2008). Radnja je smještena u sjevernoj Australiji prije Drugog svjetskog rata. Naime, engleska aristokratkinja naslijedila je ogromni ranč kojeg joj pokušavaju silom oduzeti. Od glumačke postave tu su Shea Adams, Hugh Jackman, Ray Barett i Nicole Kidman.

Luhrmann je radeći na filmu definitivno ostavio svoj jedinstveni trag i razvio svoj specifičan stil kojeg sam naziva 'Red Curtain', a u jednome australskom časopisu ovako ga je opisao: 'Publika zna kako će priča završiti od samog početka filma, fabula je kratka i jednostavna, svijet opisan u filmu je malo 'pojačana' teatralnija stvarnost, a u svemu tome mora postojati nešto što pokreće cijelu priču, bilo da je to ples ili pjesma.'