Elijah Wood

28.01.1981 Cedar Rapids, Iowa, SAD Elijah Jordan Wood

Slavljen kao najdarovitiji dječji glumac devedesetih, zauvijek će ostati zapamćen kao Frodo iz nezaboravnih 'Gospodara prstenova'.

Elijah_Wood

Ovaj mladić prodornih plavih očiju počeo je karijeru kao model, a nakon toga je prešao na glumu. Svoju glumačku karijeru gradi već od osme godine, kroz reklame i televizijske filmove. Elijah se prvi put pojavljuje na velikom platnu u legendarnom 'Povratku u budućnost 2' (1989) i u kriminalističkom 'Internal Affairs' (1990). Njegov izrazit talent počeo se nazirati kad je odglumio unučića emigranata koji odrasta u Baltimoreu u autobiografskoj obiteljskoj sagi 'Avalon' (1990). Simpatična je i adaptacija Mark Twainovog klasika 'The Adventures of Huck Finn', u kojem igra naslovnu ulogu.

Preuzeo je titulu dječačke ikone od Macauleya Culkina pruživši izvanrednu izvedbu u 'The Good Son' (1993), gdje igra lik dječaka koji je nedavno izgubio majku. Sljedeća je komedija 'Sjever' (1994), a ovdje je naigled savršeno dijete koje, kad osjeti da ga roditelji podcjenjuju, postaje slobodni agent. Glumio je sina Kevina Costnera u 'The War' (1994), a nakon pauze od dvije godine, vraća se na velike ekrane u slatkom i dirljivom 'Flipperu' (1996).

U dobi kada je mogao glumiti teen uloge, nije se upuštao u svakakve projekte. Ipak je bio svjestan da posjeduje puno više talenta i iskustva od većine mladih glumaca. Kada bi se pojavio na filmu, birao je kvalitetu, pa ga tako možemo vidjeti u Mimi Lederovoj akciji 'Deep Impact' te u Rodriguezovom jezivom znanstveno fantastičnom trileru 'Dosje Alien', oba snimljena 1998 godine. 2001. pojavljuje se u dva filma, a to su romantična komedija 'Life Without Dick' i drama 'Čista srijeda'.

Novo poglavlje u svojoj karijeri započeo je nakon što su ga izabrali za ulogu Froda Bagginsa u dugo iščekivanoj adaptaciji Tolkienovog romana, Peter Jacksonovim 'Gospodarima prstenova'. Elijah je glavni akter u ovoj trilogiji (2001. 'Prstenova družina', 2002. 'Dvije kule' i 2003. 'Povratak kralja') koja je pokorila svijet, i staro i mlado.

Vrlo brzo nakon rada na trilogiji, Elijah se upušta u prvu non-Frodo ulogu nakon trilogije, i to u 'Vječnom sjaju nepobjedivog uma', u kojem glume Jim Carrey, Kate Winslett i Kirsten Dunst. Zatim prihvaća ulogu serijskog ubojice i kanibala Kevina Roarkea u Rodriguezovom maštovitom 'Sin Cityu' (2005) te i ovdje opravdava sva očekivanja.

Nastavlja 2005. godinu snimajući 'Sve je prosvjetljeno', priču o mladiću koji odlučuje otići na bizarno putovanje u Ukrajinu kako bi pronašao ženu koja je spasila život njegovom djedu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dao je svoj glas liku pingvina koji se zove Mumble u animiranom 'Ples malog pingvina' (2006). Iste godine imali smo ga priliku vidjeti u filmu 'Bobby' zajedno sa Lindsay Lohan, koja glumi odabranicu njegova srca. 2008. pozabavio se snimanjem 'The Oxford Murders' i 'Christmas on Mars'.

Mali Elijah voli skrivati svoj privatni život od medija, a posebno je osjetljiv na svoje ljubavne veze. 2005. objavljeno je da izlazi sa plesačicom Pamelom Racine koju je upoznao na snimanju 'Sve je prosvjetljeno'. Veliki je fan razno razne glazbe te priznaje da posjeduje kolekciju od četiri tisuće CD-a, a dosta puta je izjavio da mu je najdraži band 'The Smashing Pumpkins'. Često ga miješaju s Tobeyjem Maguireom i Danielom Radcliffeom. Najdraži filmu mu je 'Harvey' iz 1950. godine.