Kim Basinger

08.12.1953 Athens, Georgia, SAD Kimila Ann Basinger

Bivši model i dobitnica Oscara za najbolju glumicu. Svima je dokazala da nije samo lijepa i seksi, već i vrsna glumica sposobna iznijeti i najzahtjevnije uloge.

Kim_Basinger

Nakon završetka srednje škole odlazi iz rodne Georgije u New York u potrazi za slavom. Bavi se manekenstvom, potpisuje ugovor sa agencijom Ford, a zatim se baca na glumu pojavljujući se kao gost u popularnim serijama kao što su 'Starsky i Hutch' i 'Charlievi anđeli'. Dobiva i glavnu ulogu u ABC-evoj seriji kratkog vijeka 'Dog and Cat' (1977), a prva glavna uloga dolazi s dramom 'Katie: Portrait of a Centerfold' (1978).

Njezin debut na velikom platnu bio je obećavajući. Bilo je to u niskobudžetnom, no cijenjenom filmu 'Hard Country' (1981). Tada jezina karijera doživljava prelazak na viši nivo pa se 1983. godine pojavljuje u 'Nikad ne reci nikad' kao Bondova (Sean Connery) djevojka Domino Petachi. Dodatnu pažnju javnosti privukla je slikajući se gola za Playboy. Nakon tog očito vrlo pametnog poteza, počele su joj stizati ponude za ozbiljnije i kvalitetnije uloge, kao što je bila uloga fatalne žene koja se spetlja s Robertom Redfordom u 'The Natural' (1984). U to vrijeme izgubila čak dvije uloge koje su pripale Jessici Lange, no taj nesretni niz je prekinut kad dobiva ulogu koja je početno zamišljena za Lange, i to u Robert Altmanovom 'Lud od ljubavi' (1985). Film je doživio razočaravajući uspjeh na kino blagajnama.

Iako se Basinger jako trudila pokazati svoje glumačke sposobnosti i kvalitetu, imala je jedan prilično loš niz uloga u kasnim osamdesetima. Među njima je Adrian Lyneova vizija opsesivne veze - '9 i pol tjedana' (1986) - gdje ne fali seksipila, ali kritičari jednostavno nisu bili zadovoljni viđenim. Neslavno su završili i njezini pokušaji u komedijama, kao npr. u Blake Edwardsovom 'Blind Date' (1987), ili 'My Stepmother Is an Alien' (1988). Napokon nailazi na dobar materijal 1989. godine, a to je 'Batman', u kojem je zaigrala kao Vicki Vale u koju se zaljubljuje glavni junak (Michael Keaton). Uslijedila je romantična komedija s Alecom Baldwinom 'The Marrying Man' (1991). Basinger i Baldwin zaljubili su se na setu i vjenčali 1993. godine.

Ponovno sa suprugom surađuje na filmu 'The Getaway' (1994) kojeg kritika nije mazila. Iste godine je bila prilično dobra u ulozi ambiciozne modne novinarke u Altmanovom 'Pret-a-Porter'. Nakon trogodišnje stanke zbog rođenja kćerkice, trijumfalno se vratila filmu u visoko cijenjenom, Oscarom nagrađenom (za najbolju glumicu) trileru 'L.A.povjerljivo' (1997).

Basinger i Baldwin stalno su bili na meti tabloida, a to je kulminiralo Baldwinovim gubitkom kontrole. Naime, iskalio je svoj bijes na jednom paparazzu koji je pokušao slikati njegovu ženu i kćer. Njihova veza, koja je dugo vremena slovila kao idilična, izdržala je takav konstantni medijski pritisak do siječnja 2001. kada se par odlučio razvesti. Tada je uslijedilo nekoliko ne baš impresivnih Basingerinih filmova – drama 'I Dreamed of Africa' (2000) i triler 'Bless the Child' (2000). Stvari su se okrenule nabolje 2002. kad je Kim prihvatila glumiti Eminemovu zbrčkanu majku u '8 milja', priči jednog repera izniklog sa ulica Detroita. Godinu kasnije u suradnji s Al Pacinom snima 'Skandal'.

S Jeffom Bridgesom portretira par koji je doživio užasno bolan gubitak u 'Vrata prema dolje' (2004). Zatim nastaje triler 'Cellular' (2004), pametan, inventivan, ali komercijalno nastrojen film u kojem Kim glumi otetu profesoricu. 2006. snima 'Sentinel – agent u bijegu', a projekti za 2008. godinu su joj drama 'The Burning Plain' i triler 'While She Was Out'.