Bruce Lee

27.11.1940 San Francisco, California Lee Hsiao Lung

'Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own' – osim atlete, sjajnog borca i utjecajnog glumca, bio karizmatična ličnost.

Bruce_Lee

Bruce iliti Little Dragon Lee kako su ga od milja zvali, najveća ikona borilačkih filmova, ali i pop kulture općenito, rodio se krajem 1940., koja po kineskim propisima važi za godinu Zmaja. Za svjetla reflektora ga je, osim tog očitog znamenja Zmaja, definitivno predodredila ili barem usmjerila očeva profesija – otac mu je bio vrlo poznat pjevač slavne Kineske kantonske opere. Iako je rođen u SAD-u, već je s godinu dana stanovnik Hong Konga, a već u toj nježnoj dobi dobiva male uloge u filmovima.

U 12. godini počinje pohađati La Salle College, da bi ga jednom prilikom na putu do škole prebili neki lokalni klinci. Zahvaljujući toj traumi počinje svakodnevno vježbati i trenirati borilačke vještine pod mentorstvom 'Sifu Yip Man'-a koji ga podučava wing chun kung fu strategijama, a u 14. godini čak upisuje i cha-cha-cha ne bi li kasnije pobjedio na državnom natjecanju u toj plesnoj kategoriji. Nad tom umjetničkom crtom ipak prevladava njegov temperament i mladenačka ludost. Iako su ulične i podzemne borbe bile zabranjene, često sudjeluje u njima te biva nekoliko puta uhićen.

Zdvojni roditelji šalju ga u rodni Chinatown ne bi li tijekom puta razbistrio glavu, no Amerika mu na kraju udari u istu i odredi njegov životni put. Nakon što je kratko vrijeme proveo za sudoperom rođakovog restorana, Bruce seli u Seattle, upisuje studij filozofije, upoznaje suprugu Lindu Cadwell te 1963. otvara svoju prvu kung fu školu. Ubrzo se etablira u borilačkim krugovima te stvara čvrste kontakte s majstorima kenpa i tae kwon doa, Edom Parkerom i Jhoonom Rhee-em.

Njegova je filmska karijera bila samo pitanje vremena. Nakon što je upoznao tv-producenta Williama Doziera, ubrzo potpisuje deal za tv-seriju 'The Green Hornet'. Iako su rekacije na seriju bile raznolike, Lee pronalazi mjesto pod suncem – filmske kontakte povezuje sa svojim kung–fu školama (sada ih već ima nekoliko), te počinje podučavati celebrityje. Za prvi pravi debi pobrinuo se njegov odlazak u Hong Kong gdje mu pristupa Raymond Chow, zadivljen njegovom popularnošću među mladim Kinezima.

Već 1971. godine u Tajlandu snima 'Fist of Fury' koji unatoč sirotoj produkciji momentalno postaje enormni hit u Hong Kongu. Chow je nakon hordi Kineza shvatio da je ubo' zlatnu koku, te je brže bolje sklepao slijedeći naslov 'Jing wu men' (1972). Lee se kroz filmove profilira kao beskompromisni heroj i neustrašivi borac za pravdu, sirotinju i nevine (nije za bez veze uzor Bore Leeu) i  koji se za istu fajta golim rukama (i nogama), a kako je vidio da će teret slave biti golem, osniva vlastitu kompaniju Concord Productions i 1972. snima svoje ponajbolje 'Dragon' filmove, 'Return of the Dragon', 'Way of the Dragon' (1973), te 'Enter the Dragon' (1973) koji su osim djelomičnog snimanja u Italiji, nabudženi karate legendom Robertom Wallom i američkim sedmerostrukim karate prvakom, Chuckom Norrisom.

Hollywood se uključio u produkciju, scena borbe pred ogledalima je postala kultna, a sam se Lee uključio i u poslove oko montaže. Negdje u tom vremenu Bruce se brojnim prijateljima i suradnicima požalio da se ne osjeća najbolje, da bi nakon napornog dana popio tabletu za glavobolju nakon čega se više nije probudio. Službena je dijagnoza bila – smrt od cerebralnog edema, iako je njegova iznenadna smrt izazvala mnogo rasprave (posebno su Istočnjaci raspravljali o lošem znamenju – raspravljajući i o Feng Shui zaštiti). Na pokopu je bilo prisutno 30,000 fanova i ustvari bismo mogli reći da je Bruce Lee postao internacionalna filmska zvijezda tek nakon svoje smrti.

Njegov je utjecaj danas neupitan i vidljiv u brojnim žanrovima, od onog što se danas zove martial arts, do svih filmova istočnjačke tradicije, modernih sf-ova, akcijanera, pa čak i do animacije. Tragična sudbina nije napustila ni članove njegove obitelji – njegov je sin Brandon Lee, također glumac, u čudnoj nesreći poginuo na snimanju filma 'Vrana' (1994) – na snimanju su u pištolj stavljeni pravi metci, a ne ćorci.