Joan Crawford

San Antonio, Texas, SAD Lucille Fay LeSueur

Jedna od vodećih glumica velikoga MGM-a, ponosna vlasnica Oscara, ali ne za zasluge u legendarnom 'What Ever Happend to Baby Jane?.

Joan_Crawford

Joan Crawford je, naravno, njeno pomno smišljeno umjetničko ime. Rasna se Teksašanka rodila 23. ožujka 1904. kao Lucille Fay LeSueur u San Antoniu u problematičnoj obitelji u velikom siromaštvu, imala je čak tri oca i poočima do svoje šesnaeste godine.

Da bi pobjegla iz očaja siromaštva, čvrsto je naumila napraviti karijeru u showbizu i otišla iz svog malog mjesta prema svjetlima, slavi, novcu i boljem životu. U Hollywood dolazi kao plesačica da bi 1925. potpisala je ugovor s velikim MGM-om koji je na natječaju potražio bolje ime za svoju buduću starletu. Joan Crawford je rođena.

'Mildred Pierce'

Debitirala je 1928. u nijemom filmu 'Our Dancing Daughters' gdje je vrlo uspješno portretirala dinamičnu plesačicu s velikim apetitom za cjelonoćnu zabavu. Nekoliko godina kasnije uspješno je prešla na 'govorne' filmove (što nije bio čest slučaj) i nizom uloga  poput onih u 'Grand Hotel', 'Sadie McKee' i 'Chained' postala je jedna od vodećih MGM-ovih glumica.

1945. i uloga majke koja se žrtvuje za svoju nezahvalnu kći u filmu 'Mildred Pierce' donijela joj je jedinog Oscara, a ulogom u vesternu 'Johnny Guitar' iz 1954. godine  postala je prava ikona cijele lezbijske scene. Nakon nizlazne karijerne linije uslijedila je uloga u kultnom 'What Ever Happend to Baby Jane?', crnoj komediji redatelja Roberta Aldricha iz 1962. u kojoj joj je partnerica bila ljuta protivnica - Bette Davis.

Crawford i Davis u 'What Ever Happend to Baby Jane?'

I kako se neminovni sukob završio - pravo ženski! Bette je bila nominirana za Oscara, a bijesna se Jane pjenila i nazivala sve ostale nominirane glumice moleći ih da li može preuzeti njihovog Oscara ako ga dobiju. Zvući vam čudno - tko bi joj to dopustio, ali... Anne Bancroft dobila je Oscara, a Crawford ga je trijumfalno preuzela!

Često za nju znaju kazati da je poznatija po svojim ljubavnim avanturama i skandalima obilježenom životu nego zbog filmskog doprinosa. Bilo kako bilo, njena se karijera rolala 50 godina i konstantno su se izmjenjivala razdoblja kada je bila u milosti ili nemilosti publike, ali često i svojih kolega glumaca.

Johnny Guitar

Bette Davis, već poznata rivalka, za nju je pričala da je spavala sa svim zvijezdama iz velikog MGM sudija, osim s Lassyjem. Uuu... otrovno! No, Joan se udavala, rastavljala, udavala, rastavljala... pet puta, jednom je i udovica ostala. Brojni brakovi, ali samo jedno dijete. Christinu je usvojila nakon nekoliko pokušaja trudnoće koje su se sve redom nesretno završile, a kasnije se doznalo da je i njena kći dio lanca nezakonite trgovine djecom.

Pred kraj karijere Joan je redala očajne uloge, s izuzetkom serijala Night Gallery koji je režirao tada još nepoznati Steven Spielberg. 1977. je umrla od raka, a godinu kasnije, u dobroj staroj hollywoodskoj maniri, Christina je izdala majčinu biografiju u kojoj je okarakterizirala kao tiranku, alkoholičarku i manijakalnu čistunicu.