Paul Giamatti

06.06.1967 New York, USA Paul Edward Valentine Giamatti

Šarmantan, čudan i običan istovremeno; Paul Giamatti krenuo je od kazališta preko niza malih uloga, da bi se ovih dana uspeo do zvijezda.

Paul_Giamatti

Paul se rodio kao najmlađi od troje djece, u obitelji A. Bartletta Giamattia, profesora renesansne književnosti na Yale Sveučilištu, te Toni Smith koja je do vjenčanja bila glumica. Naš je gospodin (koji se nekad pojavljuje i pod imenom Tony Clifton) očito poprimio i majčine i očeve talente – osim glume na Yale University of Drama, završio je i engleski jezik.

Glumački korijeni Paula Giamattia leže u kazalištu; krenuo je od Yalea do regionalnih kuća u Seattleu, San Diegu i Massachusetssu, da bi se konačno probio do Broadwaya gdje je bio nositelj glavnih uloga u predstavama tipa 'Tri sestre', a za sporednu ulogu u predstavi 'The Iceman Cometh' koju je režirao Kevin Spacey nominiran je za nagradu Drama Desk (prestižna u SAD-u).

Do velikog se platna probijao malim ulogama i angažmanima u tv reklamama, zbog čega je njegovo lice ubrzo postalo poznato publici, no malo mu je duže trebalo da dođe do Hollywooda. Ipak, trenutno iza sebe ima više od tridesetak filmova, status tipa iz susjedstva te laskavog naslova najintrigantnijeg karakternog glumca. Novinari koji su pisali o njemu često ističu stidljivost i skromnost, koja je tek postupno otkrivala njegovu inteligenciju, duhovitost i duboku psihološku obradu likova.

Debitirao je u ulozi Kennya u filmu 'Private Parts', a njegova prilično ekstenzivna filmografija pokazuje da otada nije stao. U narednim je filmovima igrao omanje, ali vrlo komične uloge – pljačkaša u 'Safe Men' te zvonara u 'My Best Friend's Wedding', a pojavljuje se i u ulozi majmuna u 'Planet of the Apes'. Hvaljene su mu uloge u nezavisnim filmovima 'Storytelling' te 'Confidence', ali i u blockbusterima 'Big Momma's House', 'Big Fat Liar', te u 'Saving Private Ryan'.

U zvijezde se je vinuo s filmom 'Man on the Moon' Milosa Formana gdje je utjelovio ekscentričnog Boba Zmundu, najboljeg prijatelja Andya Kaufmana. Tek je nakon tog remek-djela dobio naslovnu priliku – film 'American Splendor' gdje Giamatti glumi Harveya Pekara, underground strip scenarista, osvojio je nagradu kritike na Sundance Film Festivalu 2003. godine, a sve recenzije navode da se radi o jednoj od najkreativnijih biografija.

Čak i blagonakloni kritičari uz sve njegove kvalitete ističu izgled, ćelavu glavu, trbuščić i neizbježan cinizam. To je potkrijepio i sam glumac izjavom: 'Nakon filma 'American Splendor' dobivam sve zanimljivije ponude. Ali budimo realni, ja se teško prodajem – limitiran sam izgledom. Sigurno neću dobiti neku ulogu koju odbije Collin Farrell'.

Njegovom najsvježijem uratku 'Sideways', gdje Giamatti glumi Milesa Faymonda, razvedenog srednjovječnog profesora i propalog pisca, hvalospjeve pjevaju i kritika i publika.

Oženjen je s Elisabeth Cohen, a obiteljsku idilu zaokružuje i četverogodišnji sinčić Sam.