Philip Kaufman

23.10.1936 Chicago, Illinois, USA Philip Clarke Kaufman

Redatelj i scenarist čiju su karijeru najviše obilježile filmske adaptacije književnih djela Milana Kundere i Anais Nin.

Philip_Kaufman

Filmom se počeo baviti u šezdesetima, a prvi uspjeh zabilježio je dugometražnim filmom 'Goldstein' (1964), koji je nastao po njegovoj nezavršenoj knjizi. Napravio ga je nakon susreta s književnicom Anais Nin na sveučilištu u Chikagu. Zahvaljujući njezinom savjetu, prihvatio se redateljskog posla. Film je osvojio dobre kritike te je nakon prikazivanja u Cannesu toplo dočekan u SAD-u.

Slijedeći nezavisni Kaufmanov film, 'Fearless Frank' (1967), u kojem se pojavio mladi i još nepoznati Jon Voight doživio je uspješnu premijeru u Cannesu, ali je izašao tek 1969. kada je Voight postao slavan zbog projekta 'Midnight Cowboy'. U međuvremenu je potpisao ugovor sa studijem Universal, a prvi zajednički projekt bio je vestern, 'The Great Northfield, Minnesota Raid' (1972), koji govori o neuspjeloj pljački banke iz 1876. godine, ali nažalost zbog mračnije Kaufmanove realizacije film nije uspio pronaći svoju publiku, pa ga je na kraju studio napustio.

Slijedeći uradak, 'The White Dawn' (1974), nije postigao značajniji uspjeh, ali remake 'Invasion of the Body Snatchers' (1978), osvaja nagrade, publiku i blagajne, baš kao i slijedeći film, 'The Wanderers' (1979), o uličnim bandama New Yorka čiji scenarij potpisuje zajedno sa svojom ženom Rose.  Osamdesete mu pripremaju nove izazove i brojna iznenađenja: prvo u suradnji s Georgeom Lucasom piše priču za 'Raiders of the Lost Ark' (1981), a zatim samostalno potpisuje adaptaciju Tom Wolfesovog best-sellera, 'The Right Stuff' (1983), koji je osvojio osam oscarovskih nominacija, od kojih četiri Oscara i jednu nagradu BAFTA.

Unatoč takvom uspjehu, nije uspio zadovoljiti najširu publiku i blagajne ostaju prazne. Njegovo najznačajnije djelo tek dolazi - adaptacija Milana Kundere 'Nepodnošljiva lakoća postojanja' (1988) ('The Unbearable Lightness of Being'). Film osvaja dvije oscarovske nominacije, kao i američku publiku koja ga je odlično prihvatila, a otkrit će i mlade nade Juliette Binoche, Lenu Olin i Daniela Day-Lewisa. Ljubavni zagrljaji i strastveni pristup napravili su uvod za njegovo slijedeće djelo, 'Henry & June' (1990), adaptaciju erotskih priča Anais Nin o njezinoj vezi s Henry Millerom i njegovom ženom. Inače obožavatelju Millerovih djela to je zasigurno bilo zabavno, iako neke kritike ističu da je film mogao biti i bolji.

Nekoliko godina kasnije stvara još jednu, ovaj put vrlo komercijalnu adaptaciju po knjizi Michael Crichtona - 'Rising Sun' (1993), a zatim odlazi u Aziju kako bi pomogao svom sinu Peteru Kaufmanu s dokumentarcem o Kini, ' The Wild East'. Ponovno se vraća redateljskom poslu s dramom 'Quills' (2000), koja je napravljena po kazališnoj predstavi Douga Wrighta, a opisuje Marquis de Sadea za vrijeme njegova zatočeništva u umobolnici Charenton. Drama je nominirana za tri Oscara.

2004. je izašao 'Twisted' (2004) s Ashley Judd u glavnoj ulozi detektivke koja se odjednom nađe u središtu serijskih ubojstava.

Živi i radi sa svojom obitelji, ženom Rose i sinom Peterom, u San Franciscu.