Nick Nolte

08.02.1941 Omaha, Nebraska, USA Nicholas King Nolte

Za Noltea je 'samo mijena stalna', nebitno radi li se o njegovom osobnom ili poslovnom razvojnom putu.

Nick_Nolte

Odrastajući Nolte je pokazivao vrlo malo interesa za film i kazalište, nogometni teren više je odgovarao njegovoj energičnoj i robusnoj osobi. Nekoliko pokušaja upisa na studij (radi nastavka nogometne karijere) propali su jer Nolte nije naučio čitati do punoljetnosti.

Tekst Arthura Millera 'Death of the Salesman' 1962. bio je ključan za prepoznavanje vlastite vokacije. Desetak godina glumio je u regionalnim kazalištima širom države i prihvaćao male TV-uloge. Brak s glumicom Sheilom Page trajao je od 1966. do 1971. i bio je samo jedan u nizu neuspješnih Nolteovih veza.

Pomak u karijeri dogodio se ulogom u ABC-jevoj mini seriji 'Rich Man Poor Man' 1975. za koju je dobio nagradu Emmy, no filmovi koji su uslijedili nisu nastavili očekivani uspješni niz. Značajan komercijalni uspjeh došao je 1982. ulogom u akcijskoj komediji '48 Hours' uz Eddie Murphyja.

Poznat je po intenzivnom proučavanju karaktera koje glumi i kao glumac sposoban je iznijeti uloge zrelih, ali izrazito problematičnih muškaraca. Ne postoji biografija u kojoj se u velikoj mjeri ne ističe njegov ekscesan privatni život (više puta liječen je od pretjerane upotrebe droga i alkohola, problemi s policijom, nekoliko puta osuđivan, više prekršenih uvjetnih kazni...).

U 90-ima Nolte je ostvario široku lepezu karakterno različitih uloga: Martin Scorseseove 'Life Lessons' (1989), 'Prince of Tides' (1991) Barbare Streisand, 'Cape Fear' (1992) Scorsese, 'Lorenzo's Oil' (1992) George Miller (II).. . Sredinom 90-ih, nakon uspješne rehabilitacije od dugogodišnjih ovisničkih navika, Nolte počinje birati kvalitetne uloge u rangu s njegovim talentom, često u niskobudžetnim filmovima.

Započeo je 'Afterglowom' (1997), uz odličnu Julie Christie, a potvrdio ulogama poručnika Gordon Talla u Mallickovoj 'Thin Red Line' (1998) i portretom odnosa oca i sina u 'Afflictionu' Paula Schradera (1997). Nakon nekoliko malih, relativno slabo zapaženih uloga, 2003. dio je Ang Leejeve glumačke ekipe 'The Hulka'.

Trenutno živi u Malibuu s glumicom Vicky Lewis, ima jednog sina iz braka s trećom suprugom Rebeccom Linger.