Mike Myers

25.05.1963 Scarborough, Ontario, Canada Mike Myers

Kanađanin, uspješni učenik Saturday Night Live škole, komičarski je dosje obojio  likovima poput Wayne Campbella i Austina Powersa.

Mike_Myers

Karijeru je započeo 1988. kada se priključio showu 'Saturday Night Live', gdje je proveo šest punih sezona, a zatim se uspješno prebacio na film što je uspjelo samo rijetkima iz iste produkcije. Prvi put je nastupao na TV-u s osam godina u TV reklami.

Još u srednjoj školi počeo se pojavljivati u kanadskim televizijskim emisijama, nakon mature potpuno se posvetio glumi u lokalnoj kazališnoj grupi koja je bila poznata po svojim improvizacijama, a već sa 20 je postao zvijezda TV serije 'Mullarkey and Myers'.

Lorne Michaels, producent SNL, zapazio ga je 1989. i pozvao u svoj show. Uskoro je dobio nagradu Emmy kao najbolji scenarist komedije, a jedan od njegovih likova, koji je nastao kako bi impresionirao djevojke još u školi, bio je i Wayne Campbell koji je uspješno prenesen i na veliki ekran u filmu 'Wayne's World' (1992).  Iste godine pojavio se kao svoj lik iz showa SNL, Linda Richman, na novogodišnjem koncertu Barbare Streisand, kojeg je izgradio po uzoru na svoju punicu.

Iako se rodio u Scarboroughu, u Kanadi, roditelji su mu bili Britanci, iz Liverpoola, tako da se smatra britanskim državljanom, ima britansku putovnicu i navija za Liverpool Football Club. Po liku iz filma je nazvana ulica, 'Wayne's World Drive', u Draperu, Utah, blizu Salt Lake City-ja, a i Myers osobno ima ulicu u rodnom Scarboroughu, Ontario koja je nazvana Mike Myers Drive.

Na žalost, nastavak filma, 'Wayne's World II' (1993), bio je razočarenje, kao i njegov slijedeći film iste godine, 'So I Married an Axe Murderer' (1993), za koji je napisao scenarij, a glumio je ekscentričnog Škota, ali i njegova sina koji je rođen u Americi. Takvo portretiranje više od jednog lika u istom filmu, postat će njegov zaštitni znak.
 
Četiri godine kasnije napravio je ljetni hit 'Austin Powers: International Man of Mystery' (1997), inspiriran Burt Bacharachovom swing pjesmom 'The Look of Love' i obogaćen britanskim humorom svog oca. Napisao je scenarij u tri tjedna, ismijavajući britanske špijunske filmove, Sean Conneryjeva dlakava prsa i ludu modu šezdesetih godina. Myers glumi dvije uloge, špijuna Powersa i Dr. Evila.

Prije slijedećeg nastavka Austin Powersa, Myers je glumio u 'Studio 54' (1998), Steve Rubella, vlasnika kluba i uživaoca droga, a zatim se posvetio novom nastavku 'Austin Powers: The Spy Who Shagged Me' (1999) koji je bio fantastično prihvaćen od strane publike, a malo manje od strane kritičara. Zaljubljeniku u hokej nije se bilo teško pojaviti u komediji 'Mystery, Alaska' (1999) redatelja Austin Powersa, Jay Roacha. U privatnom životu Myers zaista voli hokej i čak je svoja tri psa nazvao po najpoznatijim hokejašima.

2001. posuđuje svoj glas čudovištu zaljubljenom u prekrasnu princezu, koja na kraju također postaje čudovište, ali je sretna i zaljubljena do kraja života, a radi se o bajci 'Shrek' (2001), koja je postao hit među djecom i odraslima i koju psiholozi diljem svjeta preporučuju kao poučnog i korisnog za sve uzraste. Snimljen je i slijedeći nastavak, Shrek II (2004).

Svima omiljenog Austina Powersa, Meyers je ponovio i u trećem dijelu 'Austin Powers in Goldmember' (2002) koji je u prvom vikendu prikazivanja pokosio ostale filmove izdane istog ljeta i zaradio brdo para na blagajnama kina.

Zadnji uradak je film 'Cat in the Hat' (2003) snimljen po istoimenoj knjizi Dr. Suessa u kojoj Meyers portretira Mačka, koji djeci Sally – control freeku i Conradu – rules breakeru, pokazuje put do njihove mašte.

Oženjen je s Robin Ruzan, još od 1993. godine.