Alan Parker

14.02.1944 Islington, London, England, UK Alan William Parker

Prije nego se upustio u filmske izazove scenarističkog i redateljskog posla, bio je poznat kao jedan od najtalentiranijih copywritera u Engleskoj.

Alan_Parker

Deset godina je radio u marketinškoj agenciji i počeo je stvarati scenarije u njihovom podrumu, razvijajući tako svoje ideje. Prijateljstvo s producentom David Puttnamom ga je potaklo na rad dugometražnih filmova. On ga je prvi angažirao da napiše scenarij za romantični teen film 'Melody' (1971).

Nakon režiranja nekoliko reklama i kratkih filmova za BBC, Parker je napravio svoj prvi dugometražni 'Bugsy Malone' (1976), a već dvije godine kasnije ponosno potpisuje 'Midnight Express' (1978) svrstavajući se uz bok već priznatim redateljima. Film opisuje mladog Amerikanca koji bježi iz turskog zatvora gdje je kažnjen zbog posjedovanja droge i osvaja nekoliko nagrada uključujući oscarovsku nominaciju u kategoriji za najboljeg redatelja. Prateći ovaj uspjeh, posvećuje se slijedećem projektu, megahitu 'Fame' (1980), koji obara sva očekivanja na blagajnama, a biva uvršten i u leksikon pop kulture.

Slijedeći film, 'Shoot The Moon' (1982), ostavio je pomalo razočaravajući dojam, ali iste godine se posvećuje puno zahtjevnijoj filmskoj kategoriji s uratkom 'Pink Floyd: The Wall' (1982) koji je izvrsno ocijenjen. Slično je prihvaćen i njegov slijedeći projekt 'Birdy' (1984), bajka o vijetnamskom veteranu i njegovim fantazijama koja osvaja nagradu publike u Cannesu. U 'Mississippi Burning' (1988) rekonstruira istragu nad ubojstvima triju radnika civila koji su radili na rijeci sredinom šezdesetih godina, a zatim režira film 'The Commitments' (1991), prekrasnu adaptaciju iastoimene Roddy Doylove novele koji je postao hit i osvojio zaslužene nagrade uključujući BAFTu za najboljeg redatelja.

Činilo se da ne može pogriješiti, gotovo svi filmovi ispali su fantastični, ali ipak je uslijedilo razočarenje slijedećim, 'The Road to Wellville' (1994). Možda zato što mu se baš tada raspao brak s Annie Inglis s kojom ima četvero djece. Za dvije godine ponovno se vraća s filmom 'Evita' (1996) angažirajući Madonnu u glavnoj ulozi Argentinke Eve Peron. Film je prihvaćen s pomiješanim dojmovima i publike i kritike.
 
Zatim slijedi adaptacija 'Angela's Ashes' (1999) poznatog pisca Frank McCourta, dobitnika Pulitzerove nagrade za istoimenu novelu. Naposljetku, ponovno zaokupljen političkom i socijalnom temom, snima triler 'Život Davida Galea' (2003), koji govori o ljudima koji su spremni otići u ekstreme radi svojih uvjerenja i pokreće debatu o nužnosti, pravednosti i doživljaju smrtne kazne u različitim političkim kulturama.
 
Postao je Sir 1995. godine. Oženjen je Lisom Morgan. Njegovi sinovi Alexander i Jake Parker često mu pomažu na realizaciji projekata, a najviše su pomogli u filmu 'Život Davida Galea'. Parker je održao brojna predavanja u školama i fakultetima koji se bave filmom kako bi predstavio svoj rad mladim nadama filmske industrije.