Bruno Bozzetto

03.03.1938 Milano Bruno Bozzetto

Titulu najznačajnijeg stvaraoca u talijanskom svijetu animacije bez razmišljanja možemo dodijeliti signor Bozzettiju, čovjeku nepresušne mašte i stvaralačke energije.

Bruno_Bozzetto

Rođen je 1938 u Milanu, i s nepunih 20 godina napravio je svoj prvi kratki crtić 'Tapum, la storia delle armi', koji je, predstavljen na festivalu u Cannesu, odmah osvojio simpatije publike i kritike.

Svoj status potvrdio je stvaranjem jedne od talijanskih ikona 'signor Rossija', sredovječnog, običnog čovjeka s kojim se mogao poistovjetiti gotovo svaki Talijan. Signor Rossi se pojavio u desetak kratkometražnih i tri duga animirana filma za kojima su talijanske TV postaje jednostavno poludjele.

Početkom Drugog svjetskog rata uslijedilo je crno razdoblje za animaciju u Italiji, koje je trajalo do 1965. kada je Bozzetti napravio prvi poslijeratni, talijanski dugi animirani film 'West and Soda'. Nakon ovog animiranog westerna uslijedili su 'Vip, mio fratello superuomo' i 'Allegro non troppo', koji je zamišljen kao talijanski odgovor na 'Fantasiu' Walta Disneyja. Bozzetti se 1987. okušao i u igranom filmu, snimivši 'Sotto il ristorante Chinese'

No neumornom Bruni to nije bilo dosta, čovjek se posvetio produkciji kratkometražnih crtića koji su mu donijeli svjetsku slavu i pregršt nagrada, među kojima Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu za film 'Mister Tao' 1990. i nominaciju za 'Oscara' za ostvarenje 'Cavallette'

Za kompaniju Hanna Barbera 1995. je napravio sedmominutni film 'Help?' i povukao se na kraću pauzu. 1999. počeo se zanimati za Flash animaciju, što je rezultiralo brojnim kratkometražnim djelima među kojima su najpopularniji 'Yes & No', 'Europe & Italy' (možete ga vidjeti ovdje) i 'Olympics' u kojima ismijava navike i običaje u svojoj domovini.

Prošle godine za RAI je dovršio 26 epizoda animirane serije 'Famiglia spaghetti' koja dobiva nagradu 'Pulcinella' za najbolju televizijsku seriju.

Iako se bliži sedmom desetljeću svog života, Bozzeti ne posustaje; i dalje se angažira na novim projektima, a uz sve to stigne raditi i kao ilustrator za etablirane časopise i dnevne novine kao što su 'Donna moderna', 'Valore' i 'Corriere della sera'.