Kevin Costner

18.01.1955 Lynwood, California, USA Kevin Michael Costner

Jedan od rijetkih glumaca koji nikada nisu snimili niti jedan nastavak svojih najuspješnijih filmova ili uloga koje su ostvarili.

Kevin_Costner

Nenametljiv i tih kao osoba, ali ipak jedan od najprepoznatljiviih lica današnjeg Hollywooda, Kevin Costner proveo je djetinjstvo u stalnoj selidbi jer je to zahtijevao očev posao. Talentiranost i svestranost pokazuje već kao dječak pjevajući u crkvenom zboru, pišući poeziju i pohađajući satove kreativnog pisanja. U srednjoj školi niže uspjehe i poznat je kao nogometna, košarkaška i baseball zvijezda Upisuje 'California State University', gdje je diplomirao poslovni management.

Nema baš puno osoba koje bi ovako zacrtan put tako drastično zaokrenuli. Očito je ljubav prema filmu i težnja za umjetnosti prevladala i Costner je počeo odlaziti na večernje satove glume, pet dana u tjednu. U to vrijeme oženio se i svojom ljubavi s fakulteta, Cindy Silvom, i počeo raditi u marketinškoj agenciji.

Sve se promijenilo jednog lijepog dana kada je slučajno naletio na Richard Burtona koji ga je savjetovao da krene putem koji stvarno želi i ako je to gluma neka jednostavno postane glumac. Costneru je očito samo to trebalo, pa nedugo nakon toga ostavlja svoj zacrtani sigurni put, daje otkaz i odlazi u Hollywood gdje je radio kao vozač kamiona i busa koji je prevozio filmske zvijezde kući. Ah, trnovit je put do zvijezda!

Naravno da nije izostao ni soft pornić nakon kojeg je odlučio, bar sada tako kaže, da neće više nikada raditi kao glumac ako je 'to' jedino što može. Cijelih 6 godina nakon toga još uvijek je čekao pravu priliku koja je došla s filmom 'The Big Chill' (1983), zbog kojeg ga je redatelj Lawrence Kasdan zapamtio i angažirao u vesternu 'Silverado' (1985) i to kao glavnog glumca.

Dvije godine kasnije Costner će dobiti pravu priliku s filmovima 'No Way Out' i 'The Untouchables' (oba 1987). Baseballska iskustva iz srednje škole pomogla su mu u dva baseball filma: 'Bull Durham' (1988) i 'Field of dreams' (1989). Oba filma su postigla značajan uspjeh u blagajnama kina, pa se Costner mogao posvetiti režiranju. S budžetom od 18 milijuna dolara odlazi snimati vestern bajku kakvu Hollywood nije godinama vidio, 'Dances With Wolves' (1990).

Film je dobio dva Oscara u kategorijama za najbolji film i za najboljeg redatelja i zaradio je gomilu para, a Costnerova slava postala je neupitna. Sioux manjina mu je povodom filma darovala komad zemlje na kojem je sagradio golf teren. Zatim je snimio drugu kostimiranu epsku bajku 'Robin Hood: Prince of Thieves' (1991) koji je također zabilježio značajan uspjeh u blagajnama kina. Iste godine glumi u hitu Olivera Stonea 'JFK' (1991), za koji mu je uloga bila ponuđena tek kada je istu odbio Harrison Ford. Kasnije će se njihovi putevi često ukrštavati.

Činilo se da Costner ne može pogriješiti jer je i slijedeći film, 'The Bodyguard' (1992), s poznatom pjevačicom Witney Houston, gledajući novčani dobitak, prošao fenomenalno. Ipak, došlo je i vrijeme kada mu je krenulo nizbrdo. Filmovi: 'Perfect World' (1993), 'Waterworld' (1995) i 'Postman' (1997) su dočekani s razočarenjem.

1997. će propustiti izvanrednu ulogu predsjednika SAD-a u blockbusteru 'Air Force One' (1997) koja je bila pisana baš za njega. Costner je čak i sudjelovao u nastanku scenarija 1996. Morao je odustati od uloge zbog kašnjenja filma 'The Postman', pa je nazvao Harrisona Forda i ponudio mu ulogu koju je ovaj s oduševljenjem prihvatio, a kasnije je često komentirao kako mu je neizmjerno zahvalan zbog toga.

Nakon razočarenja redateljskih uradaka 'Waterworld' (1995) i 'The Postman' (1997), snimio je romantičnu dramu 'Message in a Bottle' (1998) i ponovno se vratio ulozi omiljenog sportaša u 'For Love of the Game' (1998), gdje se u originalu na samom početku pojavljuje gol, ali nakon što se publika smijala vidjevši tu scenu, ona je izbrisana.

U uspješnom 'Thirteen Days' (2000) drugi je put portretirao John F. Kennedyja. Zadnji redateljski uradak u kojem i glumi jednog od glavnih kauboja, je vestern 'Open Range' (2003), koji nije postigao niti približno dobre kritike kao 'Dances With Wolves'. Ipak, svakako je pozitivnije ocijenjen od filmova 'The Postman' ili 'Waterworld'. Najveću zaslugu 'Open Range' duguje kamermanu James Murou.  

Rastao se od svoje prve ljubavi, Cindy Silva, s kojom ima troje djece i zaručio se s Christine Baumgartner 2003. Roditelj je jednog vambračnog djeteta za koje mu je utvrđeno očinstvo krvnom pretragom i čija je majka Bridget Rooney.