Fernando Meirelles

Sao Paolo, Brazil Fernando Meirelles

Brazilski adut nezavisnog filma. Regionalnu granicu prešao je klasičnom kvartovskom pričom iz Rio de Janeira, 'Božji grad'.

Fernando_Meirelles

Još dok je studirao arhitekturu na Sveučilištu u Sao Paulu, počeo je stvarati eksperimentalne video-uratke s grupom prijatelja s kojima kasnije osniva filmsku producentsku kompaniju 'Olhar Electronico'. Zajedno s kolegama osvaja glavne nagrade na brazilskim filmskim festivalima, a kompanija mu postaje prepoznatljiva po kvalitetnim nezavisnim filmovima.

Počeli su i s produkcijom nezavisnih programa koji su osvježili program brazilske televizije osamdesetih. 'Ernesto Varela', 'The Reporter', 'TV MIX' i serija za djecu 'Ra Tim Bum' samo su neki od TV-uradaka nastalih u tom razdoblju. Krajem 80-ih postaje slavan po režiranju reklama, dok ranih 90-ih, zajedno s Paulom Morellijem i Andreom Barata Ribeiro, osniva 'O2' filmsku produkcijsku kompaniju.

Posljednjih 10 godina radi i za TV, paralelno se formirajući kao režiser dugometražnih filmova. Uskoro postaje jedan od poznatijih brazilskih režisera komercijalnih filmova. 2000. seli u Rio de Janeiro zbog priprema za film 'City of God' koji je sniman 2001.

O radu na tom filmu kaže: 'Prijatelj mi je dao roman 'City of God' Paula Linsa s idejom da 700 stranica prebacim u film. Nisam bio baš zainteresiran. Znao sam da knjiga obrađuje problem života u faveli, da govori o počecima dilanja droge u Riu i da je priča nasilna. Nikad nisam konzumirao kokain niti sam znao mnogo o favelama i nisam imao namjeru ostavit obitelj u Sao Paolu i krenut snimat u Rio de Janeiro. Knjigu sam odlučio pročitati zbog dobre kritike koja je prati. Prije 100 pročitanih strana morao sam priznati da je priča više no zanimljiva. Od dvjestote strane počeo sam podcrtavat djelove, a nakon šesto strana već sam imao kompletnu listu lokacija za snimanje, uloga i sl. Uskoro sam se počeo baviti produkcijom. Zapravo nisam htio adaptirati knjigu, knjiga me sama na to natjerala.'