Richard Curtis

08.11.1956 Richard Whalley Anthony Curtis

Najpoznatiji je po scenarijima popularnih britanskih komedija 'The Tall Guy', 'Četiri vjenčanja i sprovod' i 'Notting Hill' (1999), ali i uspješnoj suradnji s Rowanom Atkinsonom.

Richard_Curtis

Može se pohvaliti da je radio s najvećim britanskim zvijezdama i komičarima kao npr. s kolegom i prijateljem Rowanom Atkinsonom, s kojim se upoznao za vrijeme studija na Oxford University. Prijateljstvo je dovelo do hit točke na Edinburghškom festivalu 1979. godine, zbog koje su odmah angažirani za BBC seriju 'Not the Nine O'Clock News'.

Ponovno se udružuju 1983. i pišu seriju 'Crna Guja' s Atkinsonom u glavnoj ulozi. Naravno, njihovi angažmani uključuju još puno toga, a zajedničko kreativno i komičarsko putovanje se nastavilo Richardovim scenarističkim filmskim debutom, 'The Tall Guy' (1989). Potom slijedi TV serija koja ne liči niti jednom dotadašnjem djelu i koja je nasmijala cijeli planet, 'Mr. Bean' (Atkins ponovno u glavnoj ulozi).

Unikatnost te serije je ta da je gotovo nijema, pa je Richard morao izmisliti nov način 'pisanja' scenarija. Formulirao je Beanove geste, pokrete i reakcije ispred ogledala i pokazao ih Atkinsonu, koji je to na svoj način reinterpretirao u seriji. Totalni hit u Engleskoj, serija se prikazivala od 1990. do 1995, zatim je prešla ocean u SAD (HBO i PBS), a na kraju je rezultirala filmom 'Bean: The Ultimate Disaster Movie' (1997).

Potpisuje i scenarij za uspješnicu 'Bridget Jones's Diary' (2001), napravljenu po istoimenoj knjizi koji je također odlično prihvaćena. Posljednji projekt, 'Love Actually' (2003 potpisuje i kao redatelj. Ima dva sina sa dugogodišnjom partnericom Emmom Freud.

Za vrijeme studija, bivša dijevojka zvala ga je Bernard. Od tada u svakom scenariju postoji totalno sporedan i gotovo nevidljiv lik koji se zove Bernard.